A közszolgálatban mindenkit érint a "büntető adó" - 98%-os rendkívüli szja-t vezetnek be a 60 napon túli végkielégítésekre

2010.07. 1. Jogi Fórum / Népszabadság Online/MTI

Nemcsak a minisztériumokból elbocsátandó kormánytisztviselőket, hanem a pedagógusokat, orvosokat, ápolókat, de még a rendőröket is sújtja majd az a rendelkezés, amely szerint a két hónapot meghaladó végkielégítések csaknem száz százalékát adóként kellene befizetni - olvasható a Népszabadság csütörtöki számában. Az érdekképviseletek az Alkotmánybírósághoz fordulnak.

A kormány határozott arról, hogy a költségvetési szektorban 98 százalékos rendkívüli személyi jövedelemadót vezetnek be a hatvan napon túli végkielégítésekre – jelentette be tegnap Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter. Nagy vitát kiváltó döntés volt – hangsúlyozta –, de a jelenlegi súlyos társadalmi helyzetben elfogadhatatlanok az ötven-százmilliós kifizetések, és erre adott adózási választ a kabinet.

A rendkívüli adó - amelynek bevezetéséről csak kedd este kaptak tájékoztatást az érdekképviseletek - a közszolgálatban dolgozó valamennyi munkavállalót érinti - mondta a lapnak Fehér József, a Magyar Köztisztviselők és Közalkalmazottak Szakszervezetének főtitkára.

Az intézkedés összességében több mint 680 ezer embert hozhat a korábbinál sokkal kedvezőtlenebb helyzetbe - hangsúlyozta a főtitkár, a szakszervezetek ugyanakkor változatlanul úgy vélik, hogy a végkielégítések összegének lefaragásával a kormány tömeges személycseréket készít elő.

A közigazgatási tárca által kezdeményezett konzultáción kiderült, hogy a 98 százalékos különadó visszamenőleges hatállyal érvényes, tehát azokra is vonatkozik, akik az év első felében távoztak végkielégítéssel a közszolgálatból - mondta Fehér József.

A teljes cikk elolvasható a Népszabadság Online odalán →

  • kapcsolódó anyagok
KÖZIGAZGATÁS
ADÓZÁS
JOGALKOTÁS