Somogyban nem lassú az igazságszolgáltatás - A megyei főügyész szerint gyorsan és kellő szigorral járnak el

2010.07. 2. MTI

Somogyban gyorsan és kellő szigorral járnak el az ügyészek a bűnelkövetőkkel szemben - mondta Horváth Szilárd megyei főügyész csütörtökön egy négytagú vietnami ügyészi delegáció fogadásakor Kaposváron.

Míg országosan 39, addig Somogyban az ügyek csaknem 60 százalékában élnek az eljárást gyorsító eszközökkel, a tárgyalás mellőzésével és az azonnali bíróság elé állítással, azaz Somogyra biztosan nem igaz az a vád, hogy lassú az igazságszolgáltatás - jelentette ki Horváth Szilárd.

A főügyész ezt azzal is alátámasztotta, hogy az ügyek 70 százaléka - a nyomozás elrendelésétől a jogerős ítéletig - egy éven belül lezárul, ez csaknem 30 százalékkal több az országos átlagnál, és annál a végrehajtandó szabadságvesztés aránya is öt százalékkal magasabb.

Közlése szerint Somogyban tavaly több mint 13 ezer bűncselekményt regisztráltak. Ezek csak azok, amelyek bekerültek a rendszerbe - jegyezte meg Horváth Szilárd, hozzátéve: a bűncselekmények döntő többsége - mintegy 9 ezer - vagyon elleni.

Az idén valószínűleg "sötétebb lesz a kép" - mondta a főügyész annak alapján, hogy az első félévben mintegy 10 százalékkal több, vagyon elleni bűncselekmény történt a megyében. Jelentősen nőtt a nagy értékre elkövetett rablások száma, ilyen jellegű bűncselekményekből fél év alatt annyi történt, mint tavaly egész évben.

Beszédes szám az is - fűzte hozzá Horváth Szilárd -, hogy míg tavaly 152 esetben kerültek előzetes letartóztatásba a gyanúsítottak, addig az idén öt hónap alatt már csaknem ugyanennyi ilyen eset volt.

A vietnami legfőbb ügyész, Tran Quoc Vuong vezette, főügyészekből álló delegáció a néhány hónapja Vietnamban járt magyar ügyészek látogatását viszonozta.

A vendégek, akiket elsőként a Somogy Megyei Főügyészség vezetője és Kovács Tamás legfőbb ügyész fogadott Kaposváron, találkoztak a megyei közgyűlés alelnökével és Kaposvár polgármesterével is. A delegáció két napot tölt Somogyban, pénteki programjukban balatoni kirándulás is szerepel.

  • kapcsolódó anyagok
BÜNTETŐELJÁRÁS
BÜNTETŐJOG
ÜGYÉSZSÉG