Előadó-művészeti szervezetek támogatása és régészet - Módosuló jogszabályok

2010.07. 6. MTI

Egyes színházak, bábszínházak kedvezőbb támogatási lehetőséghez juttatására ad lehetőséget az előadó-művészeti szervezetek támogatásáról szóló törvény módosítása, amelynek segítségével a nemzeti és etnikai kisebbségi színházak nem szenvednek finanszírozási hátrányt.

Az indítványt 319 igen szavazattal, 2 nem ellenében, 42 tartózkodás mellett fogadta el a Ház. A javaslatot csak a Jobbik frakciója nem támogatta.

Az Országgyűlés arról is döntött, hogy a törvény sürgős kihirdetését kéri az államfőtől.

A fideszes L. Simon László által kezdeményezett módosítás célja a pozitív diszkrimináció, mivel módosítja a színházak kategóriákba való sorolását.

A törvény 2010. szeptember elsejével lép hatályba. Az átsorolt színházak, bábszínházak már a következő évad kezdetétől az átsorolásuk szerinti támogatásban részesülhetnek.

Módosulnak a régészeti feltárási jog szabályai

A régészeti feltárást a jövőben a területileg illetékes megyei múzeum - a fővárosban a Budapesti Történeti Múzeum -, valamint a Magyar Nemzeti Múzeum, a régészeti tanszékkel rendelkező egyetemek és a Magyar Tudományos Akadémia Régészeti Intézete végezhet.

Az Országgyűlés hétfőn 316 igen szavazattal, 47 ellenében fogadta el a fideszes L. Simon László által beterjesztett kulturális örökség védelméről szóló törvény módosítását. A javaslatot a kormánypárti frakciók mellett a Jobbik és az LMP is támogatta.

A Ház arról is döntött, hogy a köztársasági elnöktől a törvény sürgős kihirdetését kéri.

A törvény szerint - amely a kihirdetését követő hónap első napján lép hatályba - régészeti feltárást a jövőben a területileg illetékes megyei múzeum - a fővárosban a Budapesti Történeti Múzeum -, valamint a Magyar Nemzeti Múzeum, a régészeti tanszékkel rendelkező egyetemek és a Magyar Tudományos Akadémia Régészeti Intézete végezhet. Az ország területén lévő régészeti lelőhely komplex feltárására a Magyar Nemzeti Múzeumnak elsőbbsége van.

A területileg illetékes megyei múzeumok mellett - a megelőző feltárások esetén - a városi múzeumok is lehetőséget kapnak a feladatellátásban történő részvételre.

A területileg illetékes megyei múzeum és a beruházó a megelőző feltárásra vonatkozóan írásbeli szerződést köt. A szerződésnek tartalmaznia kell a feltárás időtartamát és annak teljes költségét. A szerződés érvényességéhez a hatóság jóváhagyása szükséges. A feltárás engedélyezése egyben a szerződés jóváhagyását is jelenti.

  • kapcsolódó anyagok
ORSZÁGHÁZ
JOGALKOTÁS