Jelenleg 54 büntetőeljárás van folyamatban uzsora miatt - Az ORFK értékelte az egy éve alkotott büntetőjogi kategóriát

2010.07.16. MTI

Jelenleg 54 olyan büntetőeljárásról tudni, amelyeket uzsora bűncselekmény miatt indítottak - mondta Goricsán Tamás, az ORFK főnyomozója csütörtökön az egy éve alkotott büntetőjogi kategória értékelésén a fővárosban.

A főnyomozó elmondta: a uzsora bűncselekményhez kapcsolódó rendőri tapasztalatok szerint az ügyek 70 százalékát sikeresen fejezik be.

Egy év alatt 39 vádemeléssel befejezett ügy volt ebben a büntetőjogi kategóriában - tette hozzá.

Az uzsorával kapcsolatban elmondta, hogy a rendőröknek a bizonyítás a legnehezebb. A feljelentők, ha vannak ilyenek, gyakran megváltoztatják a vallomásukat, vagy vissza is vonják; az eljárás alá vont személyek pedig családtagjaikon, ismerőseiken keresztül próbálnak hatni a tanukra, feljelentőkre.

Nehéz átlátni a pénzek mozgását és a valós összegét is, hiszen feljegyzések általában nem készülnek, ha mégis, akkor azok nem a valósak.

Magas a látencia ebben a kategóriában, hiszen az esetek többségében a sértettnek, amíg tud fizetni, érdekében áll, hogy pénzhez jusson.

A rendőrség az esetek nagy részében kezdeményezi a feltételezett elkövetők előzetes letartóztatását, mert a tapasztalatok szerint ez vezethet a sikeres nyomozáshoz - mutatott rá Goricsán Tamás. A sértettek ezután már hajlamosabbak együttműködni a hatóságokkal - tette hozzá.

Az uzsorások egyébként átlagosan 50 és 100 százalék közötti kamatra adnak kölcsön, és - mint a főnyomozó hangsúlyozta - szinte lehetetlen kiszállni az adósságspirálból önerőből, ehhez mindenképpen a rendőrség segítségére van szükség.

  • kapcsolódó anyagok
BÜNTETŐELJÁRÁS
BÜNTETŐJOG
RENDŐRSÉG