16 százalékos szja, összevont APEH és VPOP, megyei kormányhivatalok - Negyvenkét törvényjavaslattal készül a kormány a Ház őszi ülésszakára

2010.08. 2. MTI

A parlament elé terjesztette a kormány az Országgyűlés őszi ülésszakára készített törvényalkotási programját, amely negyvenkét javaslatból áll. A tervek szerint a Ház elé kerül egyebek mellett a 16 százalékos szja bevezetéséről szóló adócsomag, valamint a nemzeti eszközkezelőről szóló indítvány is.

Az Országgyűlés honlapján olvasható, a kormány őszre tervezett törvényalkotási programjában a jövő évi költségvetés és az azt megalapozó törvénycsomag mellett a legfontosabbak között a 16 százalékos személyi jövedelemadó bevezetése, valamint az APEH és a vám- és pénzügyőrség összevonásához szükséges jogszabályok megalkotása szerepel. Utóbbiakat az adócsomag tartalmazza, amely - a tervek szerint - újraszabályozza az adózással kapcsolatos egyes határidőket, és egyszerűsíti az adminisztrációt.

A kabinet elképzelései szerint novemberben fogadnák el azt a törvényt, amellyel létrehoznák a nemzeti eszközkezelő társaságot. Ezzel az intézménnyel rendeznék a jelzáloggal terhelt ingatlanok tömeges árverezéséből és a fizetési kötelezettségeiket teljesíteni nem tudók utcára kerüléséből fakadó problémákat. "Ehhez a finanszírozók, a hitelfelvevők és az állam számára optimális, mindhárom szereplő motivációját elősegítő szabályozás kialakítása szükséges" - olvasható a programban, amelyet Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes jegyez.

A kormány tovább racionalizálná a költségvetési szervek működését is, és egyebek mellett módosítaná a lakás-takarékpénztárakról szóló törvényt azért, hogy "vonzóbbá tegyék" ezen intézményt.

A programból kiderül, novemberben fogadnák el a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény módosítását, amellyel megteremtenék a lehetőségét a 40 év szolgálati idővel rendelkező nők öregségi nyugdíjjogosultságának.

Az elképzelések között van a gyes és a gyed újraszabályozása, valamint a gyes melletti nyolcórás munkavégzés tilalmának visszaállítása.

Az ígéreteknek megfelelően törvénnyel biztosítanák, hogy 2011. január 1-jétől megkezdhessék működésüket a megyei kormányhivatalok.

"Kiküszöbölnék" az egyházakat az előző kormányzati ciklusban ért méltánytalanságokat, részletek azonban nem derülnek ki a dokumentumból.

Várhatóan elkészül az új jogalkotási törvény is; a korábbit az Alkotmánybíróság tavaly évvégével semmisítette meg.

Módosítanák a 2011. évi népszámlálásról szóló törvényt, és több, nemzetpolitikai vonatkozású jogszabály változtatását is előterjesztenék, így például a Szülőföld Alapról, illetve a szomszédos államokban élő magyarokról szólót. Utóbbiak célja, hogy a határon túli magyarok támogatását egységes rendszerbe foglalják.

Változtatnának a fővárosi és kerületi önkormányzatok közötti forrásmegosztásról szóló jogszabályon, valamint újragondolnák a rendőrségi pótlékrendszert, és ugyanezzel a javaslattal igyekeznének felszámolni a rendészeti korrupciót is.

A legtöbb javaslatot várhatóan a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) fogja benyújtani, 11-et. A Nemzetgazdasági Minisztérium tervei között 9, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a Nemzeti Erőforrás Minisztérium esetében 5-5, a Belügyminisztériumnál és a Vidékfejlesztési Minisztériumnál 4-4, a Honvédelmi Minisztériumnál 3, míg a Külügyminisztérium esetében egy indítvány szerepel.

  • kapcsolódó anyagok
ORSZÁGHÁZ
JOGALKOTÁS
KORMÁNYZAT