Hamis gyógyszerek a német gyógyszertárakban?! - Eljárás indult több észak-németországi patikussal szemben

2010.08.18. Jogi Fórum / HENT

Illegális gyógyszerterjesztés, köztük hamisítványok értékesítésének gyanúja okán folytat nyomozást a helyi rendőrség több észak-németországi patikussal szemben. A hatóságok szerint nem csak hamis életmódgyógyszerek, de hamisított fájdalomcsillapítók és rákgyógyszerek is felkerültek a patikák polcaira.

A SecuringPharma beszámolója szerint nem csak a hamis gyógyszerek internetes terjesztése jelent veszélyt Németországban. Az illegális készítmények a német gyógyszertárak készleteibe is bekerültek, így a patikák vásárlói is ki vannak téve a hamisítványok megvásárlásával járó kockázatoknak. A német Markt üzleti lap tudósítására hivatkozó cikk szerint a német hatóságok egy patikus ellen emeltek vádat Braunschweig régióban, több észak-német városban, úgymint Hamburg, Celle, Verden és Kiel városokban található gyógyszertárak ügyében pedig nyomozást folytatnak.

A hatóságok szerint az érintett patikák készleteibe nem csak hamisított életmódgyógyszerek, köztük potencianövelő szerek és testépítő készítmények, de hamis fájdalomcsillapító tabletták, antibiotikumok és rákgyógyszerek is bekerültek. A vád szerint az ügyben érintett patikusok az illegálisan beszerzett készítményeket az eredeti gyógyszerekkel vegyítve terjesztették.

Nem ez az első eset Németországban, hogy a legális gyógyszerellátási rendszer biztonságossága megkérdőjeleződik. A tavalyi évben a hatóságok HIV-fertőzés kezelésére használt hamis készítményekre bukkantak a hivatalos gyógyszerellátási láncban. A GlaxoSmithKline Combivir nevű terméke hamis változatának Brémában, a Boehringer Ingelheim Viramune nevű készítményének hamisítványára Sylt szigetén akadtak nyomára. Az eredeti gyártók mindkét esetben termékvisszahívásra kényszerültek a betegek biztonsága érdekében. Az ügyben elrendelt nyomozás során kiderült, hogy a készítményekben a pirulák eredetiek voltak, de az elsődleges és másodlagos csomagolásuk, továbbá a címkézésük hamis volt.

  • kapcsolódó anyagok
BÜNTETŐELJÁRÁS
BÜNTETŐJOG
EGÉSZSÉGÜGY
HENT