Ülésezett az új alkotmány koncepcióját kidolgozó testület - 2011 március 15-re elkészülhet az új alaptörvény

2010.09. 2. MTI

Ismét ülésezett az új alkotmány koncepcióját kidolgozó testület - tette közzé Orbán Viktor miniszterelnök egy közösségi honlapon szerdán.

A tagok a keddi ülésen konzultációt folytattak Salamon Lászlóval (KDNP), az új alkotmányt előkészítő parlamenti bizottság vezetőjével.

Stumpf István elköszönt a testülettől, hiszen a parlament alkotmánybírónak választotta - olvasható a Facebookon a rövid bejegyzésben.

Az alkotmányt előkészítő eseti bizottság - kormánypárti többséggel - júliusban fogadta el a Salamon László elnök által előterjesztett menetrendet, e szerint a testület szeptember 30-ig várja a koncepcionális javaslatokat.

A bizottság szeptember 7-ig létrehoz hét munkacsoportot, ezek a javaslatok alapján megkezdik és október 20-ig elő is készítik a feladatkörükbe tartozó részkoncepciókat; ezeket a bizottság november 2. és 15. között tárgyalja meg. Az összegző munkacsoport november 30-ig alakítja ki a koncepció egységes szövegét, ezt tárja majd az Országgyűlés elé december 15. után a bizottság. A hét munkacsoport közül egy-egy foglalkozik az alkotmányos alapértékekkel; az alapvető jogokkal és kötelességekkel; a kormányzati rendszerrel és a hatalomgyakorlás formáival; az igazságszolgáltatással, az alkotmány- és jogvédelemmel; a helyi önkormányzatokkal; a közpénzügyekkel; egy pedig összegzi az eredményeket.

Schöpflin György európai parlamenti néppárti képviselő korábban egy lapinterjúban azt mondta, hogy a jövő év március 15-re el lehetne készíteni az új alkotmányt.

  • kapcsolódó anyagok
ALKOTMÁNYJOG