Több rendelet módosításával az év végéig megváltoztatják a vízügyi használati jog bejegyzését, amely jelenleg több mint százezer ingatlantulajdonost korlátoz az országban – közölte Répássy Róbert, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára Nyíregyházán pénteken.

A Kovács Ferenc országgyűlési képviselővel, a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltjével közösen tartott sajtótájékoztatón az államtitkár elmondta, az érintett tárcák együttműködésében 15 napon belül meglesz a változtatás pontos menetrendje.

Hangsúlyozta: érthetetlen, hogy korábban nem történt semmilyen intézkedés “a teljesen értelmetlen, az ingatlantulajdonosoknak jelentős gondot és felesleges költségeket okozó jogi helyzet orvoslására”. Kovács Ferenc a sajtótájékoztatón elmondta: Nyíregyházán és környékén mintegy 6.200 ingatlantulajdonost érint a vízügyi használati jog bejegyzése. Mivel területük a kótaji vízbázison fekszik, a jelenlegi jogszabályok alapján a Nyírségvíz Zrt. javára jegyezték be a használati jogot. A Nyírségvíz Zrt. javára bejegyzett használati jog az építési engedélyek megszerzésénél, valamint az ingatlanok értékesítésénél, elajándékozásánál jelent gondot. A vízügyi cég ugyan minden esetben készségesen hozzájárul a törléshez, de annak költsége a tulajdonosokat terheli, ami esetenként 6600 forint. Összesen a Nyíregyháza-környékén élőket 80-90 millió forint kiadással terheli a törlési költség, nem beszélve az utánajárásról, a felesleges időtöltésről – hangoztatta a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltje. Kovács Ferenc arról is szólt, hogy a jogszabály-módosítást kezdeményező dokumentumait a sajtótájékoztató után át is adja Répássy Róbertnek.