Sérülő normavilágosság, sérülő szabadságjogok? - Alkotmánybírósághoz fordul a Jobbik a "lex gárda" ügyében

2010.09. 8. MTI

A Jobbik az Alkotmánybíróságon támadja meg az augusztus elején elfogadott közbiztonsági törvénycsomagot, amely egyebek mellett szabálysértésként határozza meg a feloszlatott társadalmi szervezet tevékenységében való részvételt.

Volner János, a párt rendvédelmi kabinetjének elnöke szerdán, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: a Jobbik beadványában nem a bűnözők elleni szigorúbb fellépést támadja, hanem a "gárdisták elleni szükségtelen rendőri fellépést" kívánja kivenni az úgynevezett "salátatörvényből".

A Jobbik a törvénycsomag azon rendelkezésének megsemmisítését is kéri, amely az elkövetéstől számított 48 órán belüli elfogás esetén is a tettenérésre vonatkozó szabályok alkalmazását írja elő - fűzte hozzá a jobbikos országgyűlési képviselő.

Kiemelte: beadványukban egyrészt a "normavilágosság elvét sértő törvényi megfogalmazásra", másrészt a "szabadságjogokat súlyosan sértő törvényi korlátozásokra" hivatkoznak.

Nem világos például, hogy miként lehet részt venni egy már feloszlatott, tehát "jogi szempontból nem létező" társadalmi szervezetben - fejtette ki Volner János. A politikus utóbbi alátámasztására elmondta, hogy a kormány olyan rendészeti lépéseket javasolt a szabálysértések elkövetőivel szemben, amelyeket még néhány bűncselekmény esetén sem enged a törvény.

Volner János aláhúzta továbbá, hogy a Jobbik komoly problémaként értékeli a törvénycsomagban foglalt gyülekezési, egyesülési jogok korlátozását. A politikus szerint ugyanis a Fővárosi Ítélőtábla 2009. június 2-án hozott ítéletében a véleménynyilvánítás eszközeként határozta meg az egyenruha viselést, így a kormány az alkotmánnyal ellentétes módon próbálja büntetni a gárda egyenruháját viselőket.

A képviselő szintén hibaként értékelte, hogy a jogalkotó nem határozta meg a tettenérés fogalmát, és így elfogadhatatlan módon terjesztette ki azt a 48 órán belül őrizetbe vett személyekre is.

A jobbikos politikus hozzátette: a kabinet a fentiek mellett a jogalkotási törvényt is megsértette a törvénycsomag előkészítése során, mivel nem biztosított kellő időt a jogszabály életbe lépésére való felkészülésre.

  • kapcsolódó anyagok
ALKOTMÁNYBÍRÓSÁG
JOGALKOTÁS
PÁRTOK
KÖZREND, KÖZBIZTONSÁG