A rendőrség legalapvetőbb alkotmányos kötelezettsége a közbiztonság és a belső rend védelme. Nem kívánatos kapcsolat is kialakulhat azonban a rendőr és a bűnözés között, jelesül, amikor a bűnüldöző bűnelkövetővé válik. – áll a Legfőbb Ügyészség által kiadott tanulmányban.

A legtágabb értelemben a rendőri kriminalitás – mint speciális bűnözési forma – összetett jelenség, mert az e körbe tartozó bűncselekmények lehetnek olyanok, amelyek a polgári életviszonyok között büntetőjogilag egyáltalán nem nyernek értékelést, mint például a jelentési kötelezettség megszegése.

Továbbá lehetnek olyanok, amelyek elkövetése akár rendőr, akár polgári személy cselekményéről legyen szó, egyformán büntetendő, mint például a lopás. S végezetül lehetnek olyan cselekmények, amelyek az általános büntető jogszabályok szerint is büntetendők ugyan, azonban azok a rendőri életviszonyok között elkövetve közvetlen támadást jelentenek a rend és a fegyelem, illetve a hatósági munkába vetettbizalom ellen, ezért súlyosabb megítélés alá esnek. Ezekre kézenfekvő példa a bántalmazás hivatalos eljárásban.

A teljes tanulmány letölthető a Magyar Köztársaság Ügyészségének honlapjáról→