A közérdekű bejelentők, más néven whistleblowerek védelme egyre fontosabb eszköz a korrupció elleni küzdelemben. A kelet-közép európai térségben viszont csak korlátozottan léteznek a bejelentők védelmét szolgáló szabályozások.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) és a K-Monitor ezért egy virtuális konferencia keretében kívánta megvizsgálni, hogy milyen jogszabályok védik a térség egyes országaiban a közérdekű bejelentőket, melyek a – leginkább elszórtan, különféle törvényekben – létező szabályozások hiányosságai, és milyen gyakorlati jellemzőkkel lehet leírni ezeket a rendszereket.

A konferencia helyszínéül szolgáló angol nyelvű weboldalon (www.whistleblowing-cee.org) megtalálható a hét vizsgált ország (Bosznia Hercegovina, Horvátország, Lengyelország, Magyarország, Moldávia, Szerbia és Szlovénia) szakértőinek részletes tanulmánya, a releváns jogszabályok, kapcsolódó hírek, illetve Hüttl Tivadar (TASZ) és Léderer Sándor (K-Monitor) összefoglaló elemzése az ország-tanulmányok alapján.

A honlapon helyet kap majd az ősszel megrendezendő virtuális vita kivonata is. A vita során az egyes országok szakértői ütköztetik álláspontjukat a témához kapcsolódó kérdésekben.