Tizenöt területi államigazgatási szerv integrálódik a 2011. január 1-jén létrejövő fővárosi és megyei kormányhivatalokba a kabinet döntése szerint.

A Magyar Közlöny keddi számában megjelent kormányhatározat sorolja fel az érintett hivatalokat. Eszerint a szervezeti integrációban részt vesznek a területi igazságügyi hivatalok, a megyei mezőgazdasági szakigazgatási hivatalok, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal kirendeltségei, a földhivatalok, a regionális egészségbiztosítási pénztárak, a regionális nyugdíjbiztosítási igazgatóságok, a regionális munkaügyi központok, a regionális munkaügyi felügyelőségek, a regionális munkavédelmi felügyelőségek, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság regionális felügyelőségei, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal regionális irodái, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat regionális intézetei, a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal mérésügyi és műszaki biztonsági hatóságai, a Nemzeti Közlekedési Hatóság regionális igazgatóságai, valamint az Oktatási Hivatal regionális igazgatóságai.

A területi államigazgatás szervezeti integrációja 2011. január 1-jével valósul meg.

A kormányhatározat szerint a kabinet felhívja az érintett minisztereket, hogy többek között a területi államigazgatási szervek szervezeti rendszerének, pénzügyi-gazdálkodási helyzetének, működésének és létszámhelyzetének felmérése érdekében szolgáltassanak adatokat a közigazgatási és igazságügyi miniszter, valamint a nemzetgazdasági miniszter felé.

A kormány emellett felkéri a nemzetgazdasági minisztert a területi államigazgatás szervezeti integrációjához szükséges költségvetési-pénzügyi intézkedések megvalósításának megalapozására, “különösen arra, hogy a Magyar Köztársaság 2011. évi költségvetéséről szóló törvény tervezetének elkészítésekor kiemelten vegye figyelembe (…) a területi államigazgatási szervezetrendszer integrációjának költségvetési hatását”.

Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi minisztert arra kérik fel, hogy szeptember 30-ig nyújtson be törvényjavaslatot a fővárosi és megyei kormányhivatalokról, november 10-ig pedig kormány-előterjesztést a kormányhivatalokról szóló törvény felhatalmazása alapján, amely tartalmazza a kormányhivatalok szervezetére, működésére és jogutódlására vonatkozó részletes szabályokat.

A Magyar Közlönyben megjelent határozat a közzétételét követő napon lép hatályba.

A regionális államigazgatási hivatalok helyett szeptember 1-jével kezdték meg működésüket a fővárosi és a megyei közigazgatási hivatalok, 2011. január 1-jétől pedig ezek jogutódaiként létrejönnek a fővárosi, valamint megyei kormányhivatalok, ahová integrálódik a területi államigazgatási szervek egy része, nagyjából a fele. A hivatal élén a kormánymegbízott áll majd, akinek a szerepe politikai jellegű lesz, és akár országgyűlési képviselő is betöltheti e posztot. A kormánymegbízott lesz az első számú vezető, mellette pedig a hivatalvezető és az ő szakmai helyettese, a főtitkár irányít majd.

Navracsics Tibor szeptember 5-én a Hír TV-ben azt mondta, a 2011. január 1-jén létrejövő kormányhivatalok kettős irányítás alatt fognak működni. Például egy kormányhivatal mezőgazdasággal foglalkozó főosztályának szakmai irányítása a Vidékfejlesztési Minisztérium feladata lesz, míg az általános igazgatási kérdésekben a kormányhivatal vezetője, így áttételesen a közigazgatási és igazságügyi miniszter alá tartozik majd – ismertette. A tárcavezető hangsúlyozta, az úgynevezett kormányablak nem szüntet majd meg ügyfélszolgálati irodákat, a kormányhivatalok ügyfélszolgálatai ugyanis “pluszként” jönnek létre.