Elfogadhatatlan a hivatásosok jogállásáról szóló törvény tervezett módosítása, amely bevezetné az úgynevezett megbízhatósági vizsgálatokat – mondta Pongó Géza, a szakszervezet főtitkára csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

Egyetértenek a kormány szándékával, hogy el kell távolítani a fegyveres és rendvédelmi testületekből a korrupt egyéneket, ám a szakszervezet szerint a törvénycsomag “túllő a célon” – mondta.

Közölte: a megismert javaslat szerint titkosszolgálati eszközökkel megbízhatósági vizsgálatnak vetnék alá a rendőröket, börtönőröket, vámosokat, tűzoltókat, polgári védelmiseket és a nemzetbiztonsági dolgozókat. A javaslat szerint környezettanulmányt lehetne végezni annak vizsgálatára, hogy a hivatásos kifogástalan életvitelt folytat-e, vagyis hogy megfelel-e a hivatásosokkal szembeni társadalmi elvárásoknak és rendezettek-e a családi és jövedelmi viszonyai.

A szakszervezet szerint a megbízhatósági vizsgálat alkotmányos alapjogokat sért. Elfogadhatatlan, hogy a vizsgálat lezárulta után sem tájékoztatnák az érintettet arról: vizsgálták a megbízhatóságát. Aggályosnak tartják a dokumentumok megőrzését és megismerhetőségét, és eltúlzottnak tartják az egyazon személyre nézve végezhető vizsgálatok gyakoriságát is.

Pongó Géza felhívta a figyelmet: a megbízhatósági vizsgálatot végző több mint 50 féle, öt évnél nem többel fenyegetett, nem erőszakos bűncselekményt követhetne el ellenőrzése során, mint például a bordélyház üzemeltetése vagy a rágalmazás. Kifogásolták azt is, hogy nem tisztázott, ki ellenőrizné ezeket az ellenőröket.

Mint mondta, a javaslat szerint tulajdonképpen azt akarják ellenőrizni, hogyan tudnak a rendőrök kijönni a fizetésükből, miközben a végrehajtói állomány igen nehéz körülmények között él. Egy pályakezdő rendőr 90-100 ezer forintot keres, sokuk devizahitel felvételére kényszerült, a közalkalmazottak pedig még rosszabb helyzetben vannak.

A kormány tehát ilyen helyzetben akarja ellenőrizni, hogy a rendőrnek milyen hitele van, hogyan él a fizetéséből; ez akkor is aggályos lenne, ha tisztes megélhetést biztosítanának az állománynak – szögezte le a főtitkár.

Az érintett beleegyezése nélkül azonos beosztásba áthelyezés szabályainak szigorítása sem tolerálható a szakszervezet szerint. A javaslatban szereplő 30 kilométer ugyanis nagy terhet ró például azokra, akik olyan helyen élnek, ahol nincs vagy nagyon ritka a közösségi közlekedés, így nem tudnának bejárni a szolgálatba.

Kapcsolódó cikk:

Színlelt vesztegetés, provokáció, lebukott rendőr – Minden eddiginél szigorúbb megbízhatósági vizsgálat a hivatásos állományúaknál→