Szabad marad az internet - Nem köti regisztrációhoz a blogokat az új médiaszabályozás

2010.09.20. MTI

Az internetes blogokat nem fogja regisztrációhoz kötni az új médiaszabályozás - mondta L. Simon László, a parlament kulturális és sajtóbizottságának fideszes elnöke hétfőn sajtótájékoztatón Budapesten, miután hivatalában fogadta Daniel Baert, az Amerikai Egyesült Államok Külügyminisztériumának helyettes államtitkárát.

A fideszes képviselő az amerikai politikusnak beszámolt a Fidesz által előterjesztett médiacsomag demokratikus alapjogokat érintő fejezeteiről, az internetes szabályozásról, valamint az új médiarendszer közmédiumokat érintő rendelkezéseiről.

A képviselő kiemelte: a tervezet a blogokat nem kívánja szabályozni, "az internet szabadságát úgy kívánjuk megőrizni, ahogy az eddig is jellemző volt". Tárgyalópartnerénél azt szorgalmazta, hogy a jövőben közösen lehessen fellépni a nem itthon megjelenő, de hazai közönséget célzó, szélsőséges tartalmakat terjesztő internetes portálok ellen, amennyiben ezek durván sértik az emberi vagy személyiségi jogokat, vagy náci, neonáci tartalmakat közvetítenek.

A két politikus a képviselő tájékoztatása szerint arról is beszélt, hogy a kisebbségi, vallási, etnikai jogok, valamint a sajtószabadság joga hogyan tudna egyszerre érvényesülni, vagyis az egyénhez, közösséghez fűződő jogok lehetnek-e erősebbek, mint a sajtószabadságban foglaltak. Ezzel kapcsolatban példaként a betiltott Biszku-filmet említette a helyettes államtitkárnak. Rámutatott, hogy ebben az esetben az emberek magyar történelem megismeréséhez fűződő joga erősebb, mint a személyiségi jog.

Daniel Baer a sajtó képviselői előtt a megbeszélés után elmondta: ezúttal elsősorban tájékozódó látogatatáson vesz részt, amely során a jelenleg zajló politikai változások felől tájékozódik. Az amerikai politikus a szabad véleménynyilvánítás fennmaradásának szükségességéről beszélt. Kiemelte, hogy egyelőre csak a közösen fontosnak tartott demokratikus értékekről, az internetes véleményszabadságról beszélt kollégájával, ám - mivel még van a témára vonatkozó függőben lévő törvénytervezet - ki kell várni, hogyan érvényesülnek majd ezek a szabályozások.

L. Simon László elmondta: beszámolt kollégájának arról is, hogy az Amerikában a magyar médiarendszer átalakításáról megjelenő médiatudósítások "nem feltétlenül fedik le a valós helyzetet, azok a baloldali ellenzék politikai céljait tükrözik." Egyben jelezte neki, hogy a magyar szabályozás messze áll például a franciaországi gyakorlattól, ahol a jogszabály szerint a köztársasági elnök nevezi ki és váltja le a köztelevízió elnökét.

A parlament őszi ülésszakában tárgyalja a sajtószabadságról és a médiatartalmak alapvető szabályairól szóló, egyéni képviselői indítványként benyújtott törvényjavaslatot. Ezen kívül ősszel kerül a ház elé a részletszabályozásokat tartalmazó - még be nem terjesztett - új médiatörvény tervezete is.

  • kapcsolódó anyagok
INTERNET
MÉDIAJOG
JOGALKOTÁS