A köztávoltartás jogintézményével távolítaná el az állami pénzügyektől a közbizalommal visszaélőket Papcsák Ferenc – emelte ki az elszámoltatási kormánybiztossal szombati számában közölt interjúból a Magyar Nemzet.

Fontos lenne bevezetni az úgynevezett köztávoltartás nevezetű jogintézményt. Azért, hogy ha valakit valamilyen hatóság vagy bíróság elmarasztal közpénzekkel összefüggő magatartás miatt, az ne tölthessen be köztisztséget, ne juthasson közforráshoz, ne indulhasson közbeszerzési pályázaton” – fogalmazott a kormánybiztos az interjúban.

Papcsák Ferenc azt is elmondta, hogy jogásztársaival olyan törvényjavaslaton gondolkoznak, amely megteremti a jogi hátterét annak, hogy közbizalmat jelentős mértékben elveszítő társadalmi szervezeteket és a közbizalom szempontjából jelentős érdeksérelmet okozó társadalmi szervezeteket keresetindítás után, bíróság útján törölni lehessen a nyilvántartásból.

Az interjúban a kormánybiztos azt mondta: bejelentést fog tenni a legfőbb ügyésznél és az ügyészségi nyomozó hivatal vezetőjénél azért, hogy az In-Kal-ügyben “tegyék meg a szükséges lépéseket”.

Papcsák Ferenc emlékeztetett arra, hogy egy korábbi sajtótájékoztatóján arról számolt be: az In-Kal Security Kft. az állami tulajdonú ITD Hungary-vel munkaügyi perben álló személy tevékenységét is vizsgálta. Az érintett vagyoni viszonyaira utaló adatokat gyűjtött a cég, sőt az In-Kal jelentésében rögzítette, hogy a célszemély felesége a Pesti Központi Kerületi Bíróság gazdasági ügyekkel foglalkozó aktív bírája. Az In-Kal a megbízóját arról is tájékoztatta, hogy vizsgálják a bíró tevékenységét, a saját gyanújukat, miszerint a bíró egyes gazdasági ügyekben nem pártatlan, s ezt akarták igazolni – mondta.

A kormánybiztos elmondta: a gazdasági tranzakciók átvilágításának jelentős része csak most kezdődik. A MÁV Cargo ügyein belül vizsgálják a különböző tranzakciókat, a MÁV Vagyonkezelőnél a jövő héten kezdődik az átvilágítás. Zajlik a sanghaji világkiállítás magyar pavilonja ügyének, az Omninvest-ügynek és más egészségügyi programoknak az áttekintése.

Papcsák Ferenc megjegyezte: “nagyon komoly bejelentésre készülünk a sanghaji fiaskó kapcsán“.