Szeptember 23-án nyilvánosságra került, hogy az EP képviselőcsoportjai, képviselői kiknek adományoznák a Szaharov-díjat, tüstént beindultak a találgatások a legesélyesebbekről. Végleges döntés október vége felé várható.

Jelenleg a kubai Guillermo Farinast tartják a gondolatszabadságért adományozandó Szaharov-díj egyik legesélyesebb jelöltjének. Az egyes képviselőcsoportok, képviselők összesen kilenc jelöltet neveztek meg szeptember 23-án, csütörtökön, köztük három szervezetet, valamint emberi jogi és politikai aktivistákat.

A lista közzétételét követően szinte azonnal beindultak a találgatások, az EUobserver a legesélyesebbnek a 48 éves kubai újságíró-pszichológust nevezte meg, aki a Castro-rezsim politikája elleni tiltakozásul már huszonhárom alkalommal éhségsztrájkolt.

Őt a néppárti képviselőcsoport, az európai konzervatívok és reformisták frakciója, valamint 91 további képviselő jelölte. Legutóbb 2005-ben nyerte el kubai jelölt a Szaharov-díjat, ez volt a Nők Fehérben elnevezésű szervezet.

A jelöltek köre október közepén háromra szűkül majd. Október 21-én közülük választják ki a parlamenti csoportok vezetői azt, aki végül elnyeri a díjat, melyet december 15-én Strasbourgban ünnepélyes keretek között adnak át.

A kilenc jelölt a következő:

Access – a mozgalom az emberi jogok védőinek kíván segíteni abban, hogy meg tudják védeni magukat és kommunikációjukat az interneten; így például cenzúra esetén is segíti, hogy az érintettek a szükséges információhoz hozzá tudjanak jutni.

Haytham Al-Maleh – szíriai emberi jogi ügyvéd és aktivista, akit 2010 júliusában három év börtönre ítéltek. A tárgyalást azonban civil szervezetek megállapításai szerint nem a nemzetközi normáknak megfelelően folytatták le.

Breaking the Silence – izraeli civil szervezet, melyet az izraeli védelmi erők katonái és veteránjai alapítottak. A csoport a Ciszjordániában, a Gázai övezetben és Kelet-Jeruzsálemben a második intifáda alatt szolgált katonák beszámolóit, tapasztalatait gyűjti egybe, abban a reményben, hogy így nagyobb elszámoltathatóságot érhet el az izraeli katonai akciókkal kapcsolatban.

Guillermo Farinas – kubai pszichológus, független újságíró és politikai másként gondolkodó, aki az elmúlt években 23 alkalommal éhségsztrájkolt, így tiltakozva a kubai rezsim politikája ellen.

Aminatou Haidar – a „szaharai Gandhiként” is ismert emberi jogi és politikai aktivista Nyugat-Szahara függetlenségéért harcol, mégpedig erőszakmentes eszközökkel.

Dawit Isaak – svéd állampolgárságú eritreai újságíró, akit politikai fogolyként 2001 óta rendkívül rossz körülmények között tartanak börtönben. Az EP már több alkalommal sürgette a szabadon bocsátását.

Birtukan Mideksa – etiópiai politikus, egykori bíró, akit 2008 decemberében életfogytig tartó börtönre ítéltek. Az ellenzéki politikus azt mondta, folytatja a békés harcot a nagyobb demokrácia, valamint az emberi jogok és a jogállamiság tiszteletben tartása érdekében.

Thadeus atya, Nguyen Van Ly – vietnami pap és emberi jogi aktivista, aki az egyetemes emberi jogok védelme érdekében kizárólag erőszakmentes eszközöket alkalmaz.

Open doors – a szervezet olyan keresztény csoportoknak próbál segítséget nyújtani, melyek – vallási kisebbségként – a világ egyes helyein üldöztetésnek vannak kitéve. A csoport jelenleg több mint 45 országban aktív.

A gondolatszabadságért adományozott Szaharov-díjjal, amelyet az alternatív politikai nézeteket valló orosz tudósról, Andrej Szaharovról neveztek el, azokat a személyeket és szervezeteket jutalmazzák, akik és amelyek a világban bárhol az emberi jogok védelme, a demokrácia és a szólásszabadság érdekében tevékenykednek, és kiállnak az intolerancia és az elnyomás ellen.

Az 1988-ban létrehozott díjat az Európai Parlament minden évben ünnepélyes ülés keretében ítéli oda Strasbourgban. Ha megoldható, a díjat rendszerint egy december 10-éhez közeli napon adják át, ugyanis ez a nap az évfordulója az Egyesült Nemzetek által 1948-ban kiadott Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatának.