A kormány kártérítést nyújt négy kórháznak - A kórházak a 2006-2007-ben végrehajtot kormányzati döntések miatt indítottak pert

2010.10. 4. Jogi Fórum / Magyarország.hu

A kormány szerdai ülésén döntött arról, hogy kártérítést nyújt négy kórháznak, illetve az azokat fenntartó önkormányzatoknak. A négy vidéki kórház a 2006-2007-ben végrehajtott – az intézményeknek jelentős károkat okozó – kormányzati döntések miatt indítottak pert.

Az egészségügyi ellátórendszer „fejlesztéséről” szóló 2006. évi CXXXII. törvény valójában a fekvőbeteg ellátó rendszer átgondolatlan visszafejlesztését eredményezte. Az előző kormányzat 16.000 aktív kórházi ágy megszüntetéséről, kórházak bezárásáról döntött.

Vannak olyan intézmények, amelyek különösen nagy méltánytalanságot voltak kénytelen elszenvedni. Négy kórház – a Békés Megyei Pándy Kálmán Kórház, a Hódmezővásárhelyi Erzsébet Kórház, a Hajdu-Bihar Megyei Önkormányzat Kenézy Gyula Kórháza, és a Keszthelyi Városi Kórház – esetében a Legfelsőbb Bíróság is kimondta, hogy jogellenes kapacitás-csökkentés történt.

A Kormány határozott álláspontja, hogy e kórházakat  kártalanítani kell. A Nemzeti Együttműködés Kormánya diktátumok helyett megegyezésre, károkozás helyett a kár megtérítésére törekszik.

Az elhúzódó bírósági folyamat elkerülése érdekében az Egészségügyért Felelős Államtitkárság tárgyalásokat kezdett, hogy peren kívüli egyezséget kössön e kórházakkal. A kölcsönös felelősségvállalás jegyében, az ország jelenlegi teherbíró képességét, gazdasági állapotát is figyelembe véve a fenntartó Békés megyei, Hajdú-Bihar megyei valamint hódmezővásárhelyi önkormányzat számára 800-800 millió forint, illetve a keszthelyi önkormányzat számára 650 millió forint kifizetését teszi lehetővé a Kormány szeptember 29-én meghozott döntése.

A kormánydöntés az anyagi mellett erkölcsi elismerést fejez ki, ugyanakkor az egészségügy megmentését célzó folyamat során további szakmai támogatást is kell kapniuk azoknak, akik különösen nehéz körülmények között álltak helyt kórházaik és a betegellátás védelmében.

  • kapcsolódó anyagok
EGÉSZSÉGÜGY
KORMÁNYZAT