A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 2009. évi vizsgálatainak középpontjában a bankszektor és a média állt – emelte ki a versenyhivatal 2009. évi tevékenységéről szóló beszámolót ismertetve Nagy Zoltán, a szervezet elnöke.

Nagy Zoltán expozéjában elmondta, hogy a GVH tavaly befejezte a bankváltással kapcsolatos piaci folyamatok megismerése és értékelése céljából indított ágazati vizsgálatát. A hatóság a bankok egyoldalú szerződésmódosítási gyakorlatának megfékezése érdekében az Országgyűléshez fordult, hangsúlyozva, hogy a szabályozási hiányosságok torzíthatják a fogyasztók döntéseit – tette hozzá.

A versenyhatóság javaslatokat tett az egyoldalú szerződésmódosítás feltételeinek szigorú újraszabályozására, hogy arra csak objektíven igazolható, a banküzem szempontjából külső események miatt legyen lehetőség. Nagy Zoltán annak a reményének adott hangot, hogy a lakáshitelesek megsegítését célzó – az Országgyűlés által ezekben a napokban tárgyalt – kormánypárti indítvány visszahozza a GVH korábbi, a parlamentben 2009 márciusában elfogadott, majd a tavalyi év végén részben visszavont javaslatát.

Nagy Zoltán arra is kitért, hogy a GVH tavaly megvizsgálta a műsorszolgáltatók kábelhálózatokhoz való hozzáférésének lehetőségeit is.

Az agráriummal kapcsolatos vizsgálatokról szólva elmondta: céljuk, hogy a termelők és a feldolgozók, illetve az élelmiszeripari forgalmazók közötti aszimmetriát az előbbiek javára módosítsák, azaz a termelők és a feldolgozók erejét növeljék a piaci egyensúly érdekében.

A versenyhatóság az elmúlt évben is fellépett a fogyasztói döntéseket tisztességtelenül befolyásoló vállalkozásokkal szemben; a GVH 57 esetben összesen több mint hatmilliárd forint bírságot szabott ki – rögzítette Nagy Zoltán.

A versenyhivatal elnöke ismertette, hogy a hatóság fellépése és az elrettentő mértékű bírságok eredményeként számos potenciális kartellező feladta ebbéli szándékát. Az elrettentő erejű bírságok közül példaként említette, hogy három útépítő vállalkozásra mintegy hárommilliárd forintos bírságot róttak ki a Heves és a Nógrád megyében 2002 és 2006 között út- és hídépítési, valamint felújítási munkák kapcsán meghirdetett közbeszerzési pályázatokon történő összejátszás miatt, miután bebizonyosodott, hogy a cégek felosztották egymás között a piacot, rögzítették a nyertest és az árakat.

A további eljárások közül Nagy Zoltán kiemelte, hogy a Blikk című bulvárlapot kiadó Ringier Kiadó Kft. a versenyhatóság engedélyét kérte a rivális Borsot kiadó részvénytársaság megvásárlásához. A GVH előzetes álláspontjában jelezte, hogy a Híd Rádió Zrt. feletti irányítás megszerzése esetén a Ringier erőfölénybe kerülne a bulvár napilapok piacán, ezért az összefonódást nem kívánja engedélyezni. A Ringier ezután visszavonta kérelmét – emlékeztetett Nagy Zoltán.

A szervezet tevékenységéről általában szólva a GVH elnöke kifejtette: a hivatal a gazdasági verseny legfőbb őre, működése húsz éve stabil és átlátható elvek szerint történik.

Hozzátette: a szervezet feladata, hogy a fogyasztói jólét érdekében érvényt szerezzen a versenyjogi előírásoknak, támogassa a versenyt, illetve ahol ez nem lehetséges, vagy nem a legjobb eredményt adja, ott elősegítse a verseny megteremtését, vagy az azt pótolni hivatott állami szabályozás kialakítását.