Kormányülés: adótörvény-javaslat, akcióterv és a katasztrófavédelem intézkedései

2010.10.18. www.kormanyszovivo.hu

Megtárgyalta a kabinet a jövő évi adótörvény-javaslatot, a második akciótervet és meghosszabbította a vészhelyzetet december 31-ig – hangzott el a szombati kormányszóvivői tájékoztatón, amelyet Nagy Anna kormányszóvivő és Bakondi György katasztrófabiztos tartott.

Nagy Anna a tájékoztatón elmondta: a pénteki, késő estig tartó kormányülésnek számos napirendi pontja volt, közte a második az akcióterv és az adótörvény-javaslat. Tájékoztatása szerint a 2011-es adótörvény-javaslatot Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter várhatóan szombaton terjeszti be az Országgyűlésnek; a tervezet délután 3-4 óra tájban kerül fel a parlament honlapjára.

Az már a pénteki kormánydöntésből is egyértelmű – fogalmazott a szóvivő –, hogy nem változott az az irány, amelyet előzetesen kijelölt a kabinet. Nagy Anna kiemelte, hogy a kormány olyan adórendszert kíván létrehozni, amely egyszerre támogatja a munkát és a családot, a gyermekvállalást. A második akciótervről hétfőn a parlamentben Orbán Viktor miniszterelnök fog részletesen beszámolni - mondta a szóvivő.

A szombati kormányszóvivői tájékoztatón Bakondi Györgyi kormánybiztos beszámolt arról, hogy a kormány tegnapi ülésén ismét tájékoztatást kapott a vöröiszap-katasztrófával kapcsolatos aktuális helyzetről.

A kormány megtárgyalta és elfogadta az október 6-án kihirdetett veszélyhelyzet meghosszabbításáról szóló kormány-előterjesztés tervezetét, amelyet az Országgyűlés elé terjeszt. Az országgyűlési határozat elfogadása esetén az Országgyűlés felhatalmazza a kormányt, hogy a veszélyhelyzet meghosszabbítására december 31-ig. A veszélyhelyzet elhárítása érdekében megtett és a várhatóan szükséges további intézkedésekről a kormány az Országgyűlést rendszeresen tájékoztatni fogja.

A katasztrófabiztos elmondta, hogy a rendőrség továbbra is szigorú ellenőrzés alatt tartja a települést a lakosság nyugalma és vagyonvédelme érdekében, valamint azért, hogy kíváncsiskodókat távol tartsák a katasztrófa sújtotta térségtől. 23 óra után korlátozott a kijárás a településen. A kritikus, veszélyes pontokat - az üres házakat, a balesetveszélyes területeket - hőkamerával figyelik. Újságírókat is csak előzetes engedéllyel engednek belépni Devecserre és Kolontárra. Az önként, különböző mérésekre jelentkező tudományos, illetve civil szervezeteket szintén csak a Kormányzati Koordináció Bizottság Tudomány Tanácsának előzetes akkreditációs engedélyével engedik a településekre, mérési eredményeikről is a KKB Tudományos Tanácsnak kell beszámolniuk. Erre azért van szükség – fogalmazott Bakondi György –, hogy a nem hiteles mérési eredményeket kiszűrjék, és a lakosságot kizárólag a valós, pontos adatokról tudják tájékoztatni. A katasztrófabiztos aláhúzta, hogy a hatóságok folyamatosan mérik továbbra is mind az ivóvíz, mind a folyóvizek, mind a talajvíz, mind a levegő állapotát. Ez utóbbi szállópor tartalma miatt lehetnek egészségügyi tünetek, de eddig a határérték alatt maradtak a mérési eredmények – tette hozzá a szakember.

Bakondi György elmondta: nagy ütemben zajlik a vasút helyreállítása, és a még fennmaradt vörösiszap eltávolítása, gipsszel történő semlegesítése. Mindezzel párhuzamosan zajlik a lakhatási kérdések megoldáséhoz szükséges döntés-előkészítés, az érintett lakók lakhatási elképzeléseinek felmérése. Kifejtette, hogy száz körül van azoknak a tudományos, műszaki, szakértői jellegű felajánlásoknak a száma, amelyek szerte a világból érkeztek. Ezeket az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság irányításával egy tárcaközi koordinációs csoport vizsgálja, és dönt arról, hogy melyikre, mikor van szükség. Jelenleg is a helyszínen tartózkodnak például az osztrák hadsereg szakértői, akik kifejezetten a tározó falát vizsgálják.

Kitért arra is a katasztrófabiztos, hogy az EU és a WHO szakértői befejezték első vizsgálataikat és írásbeli jelentésük még nem készült el, ha megérkezik, tájékoztatni fogjuk róla a közvéleményt – fogalmazott Bakondi, hozzátéve: aki előzetesen annyit közölt, hogy a szakértők szerint a magyar hatóságok jól kezelték a helyzetet, különösen a folyóvizek védelmét szolgáló intézkedések tekintetében. A szervezetek javaslatokat is megfogalmaztak például arra vonatkozóan, hogy a lábbeliket és a gépjárművek kereteit hogyan lehetne még hatékonyabban mentesíteni a szennyeződéstől. Kitért arra is a kormánybiztos, hogy a tervek szerint a jövő héten honlapot indít annak érdekében, hogy folyamatosan tájékoztatni tudja tevékenységéről a közvéleményt.

Péntek délután 15 óra után érkezett meg a termelést felfüggesztő hatósági határozat visszavonása – mondta Bakondi, hozzátéve: ez azt jelenti, hogy kedden várhatóan beindul a termelés. A gyárban tegnap indult meg újra a hőszolgáltatás, azt követően, hogy a felügyelők kontrollálása mellett a vállalat rendezte tartozását a szolgáltató felé. Miután az elmúlt kilenc napban nem volt termelés, a csövek kihűltek, és a hőszolgáltatás újraindításánaál egy szivattyúszelep meghibásodott – számolt be r Bakondi György, s hozzátette, hogy a hibát elhárították, így jelenleg nincs technikai akadálya a termelés újraindításának. Az első vörösiszap adag október 28-án jelenhet meg a tározóban. Bár a vállalat eredetileg a VIII. és IX. számú tározókat tervezte megnyitni, a felügyelők ezt a vizsgálatok lezárultáig nem engedték, csak a X/A tározóba mehet az iszap, amely teljes körűen át van vizsgálva. A X/A tározóba egyelőre 2,5 méter magassági engedélyezik a töltést, utána újabb vizsgálat szükséges. Ezt a 2,5 méteres magasságot kb. 10-15 napos intenzív termelés alatt éri el. Eközben a többi tározót is vizsgálják, illetve a lúgos, 8 PH-val rendelkező ún. csordulékvizet kezelik.

A vállalat adósságállományáról nem kívánt adatokat közölni a kormánybiztos, de azt elmondta, hogy a hitelező négy bankból álló konzorciummal hétfőn tárgyal, elsősorban arról, hogy az állami felügyelet ideje alatt hogyan tudnak együttműködni és információt cserélni. A cég jelenleg nem küzd likviditási gondokkal, beszállítóit képes fizetni. A vállalatnál az informatikai rendszer vizsgálata mellett Bakondi György egy nemzetközi céggel könyvvizsgálói vizsgálatot is indított, első ütemben a MAL Zrt., második ütemben már az egész cégbirodalom átvilágítása meg fog történni. Emellett új biztonsági szabályokat léptetett életbe a kormánybiztos. A vállalat igazgatóságával, a menedzsmenttel a kormánybiztos egyeztetéseket tartott, s elmondta, hogy a vállalat részt vesz a helyre állításokban, illetve a gátépítésben.

A kormány pénteki ülésén megtárgyalta a katasztrófavédelmi rendszer javításáról és fejlesztéséről szóló koncepcióról készített előterjesztést, és elrendeli annak az érdekeltekkel – így a kormányzati szervekkel, az önkormányzatokkal, az érintett gazdasági társaságokkal, a veszélyeztetett területen élő lakossággal – valamint a döntéshozatalban résztvevőkkel – így az OGY illetékes bizottságaival – való megvitatását 2010. december 15-i határidővel – számolt be az intézkedésről Bakondi György. A kormány felkéri a belügyminisztert, hogy a koncepció megvitatását követően a törvénymódosításokat terjessze a kormány elé 2011. március 20-ig . Az új szabályozásra nemcsak a vörösiszap-katasztrófa indokolja, hanem már a május-június árvízi tapasztalatok miatt szükség van - húzta alá a kormánybiztos.

  • kapcsolódó anyagok
ADÓZÁS
JOGALKOTÁS
KÖZREND, KÖZBIZTONSÁG