Hatékonyabban feltárhatóak lesznek a szabálytalan építkezések

2010.10.19. MTI

A területfejlesztési törvényjavaslat, valamint az épített környezet alakításáról és védelméről szóló törvény módosításával kapcsolatos előterjesztés egyik célja, hogy elősegítse a szabálytalan építkezések feltárását - mondta Tállai András államtitkár. A javaslat lehetővé teszi a közterület nem rendeltetésszerű használatának megtiltását is.

A törvényjavaslat létrehozza az építésügyi monitoring rendszert. Ezzel lehetővé válik egy olyan elektronikus nyilvántartási rendszer kialakítása, mely az egyes területek, építmények térbeli jellemzőit tartalmazza.
Tállai András elmondta, hogy a környezetben az egyes természetes és épített folyamatok következményekkel járnak, e folyamatok elemzését teszi lehetővé a monitoring a településrendezésben.  A javaslat az épített folyamatok figyelemmel kísérését, a szabálytalan építkezések hatékonyabb kiszűrését teszi lehetővé. Az egységes közműnyilvántartás hiánya több településen okozott már vagyonbiztonságra veszélyes helyzeteket. A törvényjavaslat a közmű és nyomvonaljellegű építmények egységes, elektronikus nyilvántartásának szabályozását rögzíti. A javaslat pontosítja a közterület fogalmát, és meghatározza a közterület rendeltetését , és  a javaslat lehetővé teszi a közterület nem rendeltetésszerű használatának megtiltását.