Peren kívüli egyeztetés kezdődik a károsultak és a Mal Zrt. között

2010.10.20. MTI

Ma kezdődik meg a peren kívüli egyeztetés a vörösiszap-katasztrófa károsultjai és a Magyar Alumíniumtermelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. jogi képviselői között Budapesten. Az első egyeztetéseken a különböző károkról, illetve azok megtérítésének lehetséges módozatairól lesz szó - mondta korábban az Magyar György ügyvéd, aki több száz károsult magánszemélyt és több önkormányzatot képvisel a polgári és büntetőeljárásokban.

A Mal hétfői közleménye szerint "azonnali intézkedéseket kíván hozni" az október 4-i iszapkatasztrófa sérültjeinek és károsultjainak megsegítésére, ennek érdekében jogi képviselője, Ruttner György ügyvéd tárgyalásokat kezd a károsultak jogi képviselőjével, Magyar Györggyel.

Ruttner György kedden az MTI-nek azt mondta: a támogatási szándék nem a jogi felelősség elismerését jelenti, hanem humanitárius, erkölcsi megfontolásból született. Hozzátette, hogy a Mal által a károsultak megsegítésére felajánlott 1,5 milliárdos alap még nem áll rendelkezésre, azt a következő fél évtizedben tudja kitermelni a cég, ha ugyanolyan eredményesen működhet, mint eddig.

 Az ügyvéd tájékoztatása szerint a szerdán megkezdődő egyeztetések célja a többi között az lesz, hogy a cég önkéntes felajánlását az igazságosság és a méltányosság szempontjai szerint megkíséreljék elosztani. Nagyon nehéz kérdés például az, hogy a károsultak milyen sorrendben jussanak hozzá a segítséghez - közölte a cég jogi képviselője.

  • kapcsolódó anyagok
KÖZREND, KÖZBIZTONSÁG