Hetvenmillió forintos bírság a Spar Magyarország Kft-nek tiltott cigaretta promócióért és illegális dohányreklámozásért

2010.10.20. MTI

A Fejér Megyei Bíróság jogerős ítéletében jóváhagyta a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság hetvenmilliós bírságát, amelyet a SPAR Magyarország Kft-re szabott ki. A Füstirtók Egyesületnek két évébe telt, míg az NFH-t bírósági ítéletekkel rákényszerítette, hogy a dohányipar érdekei helyett a törvényt tartsa szem előtt a cigaretta promóciók jogi megítélésekor.

Ha az NFH-n múlt volna, ma is lehetne üzletek külső homlokzatán, interneten, cigarettásdobozokban, hatalmas élelmiszerbolti reklámokon cigarettát népszerűsíteni. Jogszerűnek tartaná, ha ismert emberek dohányzó fényképével reklámoznának DVD-ket, elektromos háztartási készülékeket, filmeket az óriásplakátokon és újságokban. A Füstirtók Egyesület közel hatvan pert nyert meg az NFH ellen, mire ezeket a jogsértéseket törvényellenesnek ismerte el.

Az FMB mostani jogerős ítéletében jóváhagyta az NFH-nak azt a hetvenmilliós bírságát, amelyet a SPAR-ra szabott ki, hetven élelmiszer áruházában tömegesen tartott illegális cigaretta promóciókért.

Az NFH évekig mindent elkövetett, hogy a dohányipar egyre-másra szervezhesse büntetlenül a több száz helyszínen több ezer alkalommal tartandó cigaretta promóció sorozatait, amelyek jelentős mértékben hozzájárultak a 18 éven aluliak és a fiatal nők dohányzási hajlandóságának robbanásszerű növekedéséhez. Jelenleg is három pert van folyamatban az egyesület és az NFH között egy 2006 (!) végén tartott promóció sorozat miatt. Az FMB most egy közel 700 helyszínen, 1680 alkalommal tartott, a BAT Pécsi Dohánygyár (BAT) által szervezett promóciós kampány jogi elbírálására tett pontot. Ez ügyben a bíróságok a BAT-ot már 300 millió-, a HPS hostess céget 100 millió-, a TESCO-t pedig 50 millió forintos bírsággal sújtották, így ennek az egyetlen promóciónak a bírságösszege meghaladta a félmilliárd forintot.

A Füstirtók Egyesület az általa kezdeményezett közel 250 eljárás és az ezekhez kapcsolódó, mintegy 130 per során elérte, hogy több mint egymilliárd forint bírság folyjék be a költségvetésbe. Sikerei ellenére a hatóságok igen ellenséges hozzáállásával és a kormányzati szervek teljes közönyével kell szembesülnie. Ráadásul az újságírók rendkívül magas dohányzási hajlandósága miatt a média hat éve szinte teljes mértékben diszkreditálja a Füstirtók Egyesületet, az egészségügyi tárca pedig a Gyurcsány-Bajnai éra alatt párbeszéd helyett több pert és hatósági eljárást indított ellene, amelyeket viszont elveszített.

  • kapcsolódó anyagok
BÍRÓSÁG
DOHÁNYZÁS