Készül a törvénytervezet a nyugdíjpénztári visszalépésről

2010.10.21. magyarorszag.hu

Megszűnik a pályakezdők kötelező beléptetése a magán-nyugdíjpénztári rendszerbe - jelentette be Selmeczi Gabriella nyugdíjvédelmi miniszterelnöki megbízott. Az állami nyugdíjrendszerbe való visszalépést szabályozó törvénytervezet két héten belül a parlament elé kerül.

A miniszterelnöki megbízott a Pénzügyi Szervezetek Állam Felügyeletével és a Nyugdíjbiztosítási Főigazgatósággal együttműködve meg fogja vizsgálni, hogy miért olyan magas - csaknem 5 százalék - a magánnyugdíj-pénztárak működési költségszintje, miközben az állami nyugdíjrendszer, amely nyugdíjakat is folyósít, 2 százalékos költséggel működik. Ráadásul a magánpénztáraknál 0,8 százalékos - éves szinten 22 milliárd forint - vagyonkezelési díj elszámolására is lehetőség van, ami a működési költséggel együtt éves szinten 40 milliárd forint kiadást jelent. Ugyanakkor, ha rosszul gazdálkodnak a vagyonnal, annak semmiféle következménye nincs – mondta Selmeczi Gabriella. Szeretnék azt is megtudni, hogy mi okozta a magán-nyugdíjpénztárak veszteségét, ha ugyanis a vagyont állampapírokba fektették volna, magasabb lett volna a tényleges hozam.

A pénztári tagdíjak a következő 14 hónapban nem a magánkasszákba, hanem az állami nyugdíjkasszába kerülnek, ami összesen 420 milliárd - havi 30 milliárd - forintot érint. A miniszterelnöki megbízott elmondta: még dolgoznak azon, hogyan írják jóvá a felfüggesztett tagdíjakat, de az alapelv az lesz, hogy rosszabbul senki nem járhat. A kötelező magánpénztári tagság megszűnik, ha valaki ilyen típusú befektetésben gondolkodik, megteheti önként - mondta Selmeczi Gabriella.

  • kapcsolódó anyagok
JOGALKOTÁS