Az EP rábólintott a húsz hetes teljesen fizetett szülési szabadság bevezetésére

2010.10.21. EUvonal - EU Tájékoztató Szolgálat

Az Európai Parlament a szülési szabadság minimális időtartamát 14 hétről 20, száz százalékban fizetett hétre hosszabbítaná meg az egész unióban. A képviselők többsége támogatta a legalább két hetes fizetett apasági szabadság bevezetését is.

A képviselők szerdán (2010. október 20.) nagy többséggel fogadták el az Edite Estrela által készített jelentést a szülési szabadság időtartamának meghosszabbításáról. A Bizottság 2008 októberében javasolta a hatályos jogszabályok felülvizsgálatát a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet 2000-ben kihirdetett anyaság védelméről szóló egyezménye alapján.

A jogszabály uniószerte elfogadott minimális előírásokat állapítana meg, amelytől a kedvezőbb szabályokat alkalmazó tagállamok eltérhetnének.

Apasági szabadság

A képviselők támogatták, hogy a tagállamok két hetes apasági szabadságot vezessenek be. Az elképzelést ellenző képviselők úgy vélték, ez nem fér bele a várandós munkavállalók egészségvédelmének és biztonságának fokozását célzó jogszabály kereteibe.

A dolgozók jogai

A parlament elfogadta a szakbizottsági javaslatát, amely szerint a munkáltató a terhesség kezdetétől legalább a szülési szabadságot követő fél évig nem bocsájthatja el a kismamát. A szülő nőnek jogában állna visszatérni korábbi állásába vagy egy azzal fizetésben, szakmailag és a feladatokban egyenértékű munkába. A képviselők által elfogadott módosítás szerint a terhes nőket nem kötelezhetnék éjszakai munkavégzésre, illetve túlórára a szülés időpontját megelőző tíz hétben és a szoptatás alatt, ha ez veszélyt jelenthet az anyára vagy a gyermekre.

Magyarországon jelenleg 24 heti, a fizetés legalább 70 százalékával támogatott szülési szabadság jár.

  • kapcsolódó anyagok
EURÓPAI UNIÓ JOGA
EGÉSZSÉGÜGY
EURÓPAI PARLAMENT