Gondolatok a Margit-híd felújításával kapcsolatos egyes adatok közérdekűségéről

2010.10.21. Jogi Fórum

A Pesti Központi Kerületi Bíróság hétfőn tárgyalta az index.hu hírportál keresetét, amelyben a Margit híd-felújítás részletes adatainak a nyilvánosságra hozatalát akarják elérni. A bíróság első fokon elutasította keresetet. Balogh Zsolt György, a PTE egyetemi docense a bíróság ítéletére reagál.

A bíróság első fokon elutasította keresetet, az ítélet szerint a felújítással megbízott konzorcium nem közfeladatot végez, így nem minősülnek közérdekű adatoknak a birtokukban levő információk.

Balogh Zsolt György, a Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kara (PTE ÁJK) Informatikai- és Kommunikációs Jogi Tanszékének vezetője, egyetemi docens blogjában elemzi a bíróság ítéletének rendelkező részében foglaltakat.

„Nem krónikát írok tehát, csak személyes véleményemet és reakcióimat kívánom megosztani a jogász szakmai közvéleménnyel annak okán, hogy a tegnapi napon hirdetett első fokon ítéletet a Fővárosi Bíróság az úgynevezett Margit-híd-perben.”

„A Fővárosi Önkormányzat közfeladatot lát el; ilyen többek között Budapest közlekedési infrastruktúrájának üzemeltetése. Ez a tevékenysége kiterjed a közlekedési létesítmények (így a Margit-híd) karbantartására is. A feladat ellátásával kapcsolatos adatok teljes körűen közérdekűek. Közérdekű jellegüket akkor is megőrzik, ha egyes adatokat – például ilyenek lehetnek az alvállalkozói szerződések – közvetlenül nem az Önkormányzat kezel. Tehát nincs törvényi akadálya ezen adatok megismerésének.”

"A Ptk. 81. § (2) bekezdése szerint a gazdasági tevékenységhez kapcsolódó adatok üzleti titkot képezhetnek, ha nyilvánosságra kerülésük vagy illetéktelenek általi megszerzésük, felhasználásuk a jogosult jogszerű pénzügyi, gazdasági vagy piaci érdekeit sértené vagy veszélyeztetné.[....] "Az üzleti titok fogalmának az is lényeges eleme, hogy az adatok titokban tartása érdekében a jogosult a szükséges intézkedéseket megtette; bármit is jelentsen ez… :)”

„A rendelkezések szellemét tekintve azt találjuk, hogy a jogalkotó kifejezetten nyilvánosságpárti, a jogrendszer tehát a társadalom és az állami működés – benne a gazdálkodással kapcsolatos tevékenység – átláthatósága érdekében csak minimális mértékben engedi korlátozni a közfeladatokkal, sőt általában a közszférával kapcsolatos adatok megismerhetőségét.”

Az írás teljes hosszában megtekinthető a Jogi Fórum „Balogh Zsolt György blogja” mellékletében

  • kapcsolódó anyagok
BÍRÓSÁG
BLOG