OÉT: 4,5 százalékos minimálbér-emelést javasol a kormány

2010.10.22. magyarorszag.hu

A kormány legalább 4,5 százalékos minimálbér-emelést fog javasolni 2011-re az Országos Érdekegyeztető Tanácsnak (OÉT-nek), azonban az inflációt is figyelembe véve ennél nagyobb emelésre is szükség lehet - mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter az OÉT pénteki plenáris ülésén.

A miniszter szerint 4,5 százalékos minimálbér emelés esetén senki sem jár rosszul a jövőre bevezetendő egykulcsos, 16 százalékos szja kulccsal. Jövőre 3 százalékos gazdasági növekedést és 3,4 százalékos inflációval számol a kormány, ennek alapján megfontolandó, hogy a minimálbér ne csak a mai értékét, de a reálértékét is őrizze meg, s ehhez a 4,5 százaléknál nagyobb mértékben szükséges emelni. Az új személyi jövedelemadó rendszer jóval egyszerűbb lesz, s ez az adóbevallásban is megjelenik: a 2010. évi szja bevallás már 14 oldalon lesz lehetséges a mostani 32 oldal helyett, s a 2011. évinél már elegendő lesz egyetlen A/4-es oldal - közölte Matolcsy György.

Borsik János az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke szerint a 4,5 százalékos minimálbér-emelés csak az adóváltozás hatását kompenzálja és nem elegendő a reáljövedelem szinten tartására. Pataky Péter, az MSZOSZ elnöke, a munkavállalói oldal soros elnöke elmondta: a tervezett adórendszer a magasabb jövedelműek számára kedvező, és, például a minimálbéren foglalkoztatottaknak az egykulcsos adórendszer több mint kétezer forintos veszteséget eredményez. Hozzátette: a bruttó 210.000-os nemzetgazdasági átlagkeresetnél "szenvedik el" az adózók a legnagyobb veszteséget az adójóváírás átalakítása miatt. Hangsúlyozta: a bruttó számítás miatt az adóterhelés nem 16 százalék, hanem 20,4 százalék lesz, ugyanakkor az előterjesztésből korrektnek és támogathatónak nevezte, hogy a bruttósítást 2012-ben kivezetik a rendszerből.

A munkavállalói oldal azt javasolja, hogy az adójóváírást akkor kezdjék el kivezetni, amikor a szuperbruttósítást, de vannak más elképzeléseik is részletes számításokkal - mondta. Pataky Péter felvetette azt is, hogy a bruttósítás is lehetne sávos, vagyis az eddig alsó kulccsal adózóknál a bruttósítás már jövőre csökkenhetne. Pataky szerint fontos lenne, hogy az adókedvezmény megosztható legyen, mivel a fiatal, gyermekes családoknál, ahol a szülők pályájuk elején vannak, s nem keresnek sokat, nem tudnák igénybe venni az adójóváírást, ha az nem lenne megosztható.

Rolek Ferenc, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének alelnöke, a munkaadói oldal szóvivője elmondta: az adórendszerben egyértelműen üdvözlik a társasági adó további csökkentését, és egyetértenek az egykulcsos személyi-jövedelemadó bevezetésével is, mert versenyképességet és átláthatóságot eredményez, valamint támogatják a gyermekkedvezmény bevezetését is. A munkaadói oldal megfontolja a kormány minimálbér-ajánlását, valamint a munkavállalói oldal felvetéseit is az adójóváírás módosításáról - mondta Rolek Ferenc.

Az OÉT következő plenáris ülése november 5-én lesz, ekkor elkezdődnek a 2011. évi bértárgyalások.

  • kapcsolódó anyagok
ORSZÁGHÁZ
JOGALKOTÁS
KORMÁNYZAT