Kroes levélben kért felvilágosítást a távközlési adóról

2010.10.25. BruxInfo

Levélben kért felvilágosítást a magyar kormánytól a távközlési szektorra kivetett adóról az Európai Bizottság – közölte pénteken Neelie Kroes szóvivője.

Az Európai Bizottság levélben kért felvilágosítást a magyar kormánytól a távközlési szektorra kivetett adóról – jelentette be pénteken Jonathan Todd, Neelie Kroes digitális politikáért felelős biztos szóvivője. Todd hozzátette, hogy Brüsszel a levélben a 2002-es telekommunikációs irányelvből következő kötelezettségeikre is felhívta a magyar hatóságok figyelmét, amely minden olyan adó és illeték kirovását megtiltja a távközlési szektorra, amelyből származó bevételeket nem közvetlenül a telekommunikációs szabályozással összefüggő költségekre, hanem másra fordítják. „Várjuk Budapest válaszát” – közölte végül a szóvivő.

Todd korábban arra is felhívta a BruxInfo figyelmét, hogy az uniós szabályok értelmében a pénzügyi terhek módosításáról megfelelő módon konzultálni kell az érintett cégekkel. A Bizottság még szeptember végén jogsértési eljárást indított Párizzsal és Madriddal szemben, mert külön adót vetettek ki a távközlési szolgáltatókra a köztelevízióban kieső hirdetési bevételek kompenzálására. Fellegi Tamás fejlesztési miniszter pénteken azt nyilatkozta a sajtónak, hogy a kormány szerint az új adónem kiállja az uniós próbát, és készek elmagyarázni, hogy az milyen pontokon tér el az uniós szabályokat vélhetően sértő francia és spanyol adótól.

A magyar kormány 2010 és 2012 között évi 61 milliárd forint bevételre számít a telekommunikációs cégek által fizetendő adóból. A kormány az energiaszektort és a kereskedelmi láncokat is válságadóval sújtja, hogy a bevételeket a költségvetési rések betömésére fordítsa.

A domináns telekommunikációs cégeket tömörítő európai hálózat, az ETNO október 15-i közleményében aggodalmának adott hangot az éves szinten 220 millió euró összegű adó miatt. „Egy ilyen súlyos teher kivetése aggasztó lenne egy olyan szektorral szemben, amely húzóerőt képvisel a növekedésben és a munkahelyek teremtésében és amúgy is óriási összegű beruházásokra készül az új generációs hálózatokba történő hozzáférésbe a következő években” – közölte Michael Bartholomew, az ETNO igazgatója. A domináns európai távközlési cégek európai ernyőszervezete aggódik, hogy a tervezett különadó ellentétes az uniós szabályokkal és felszólítja a magyar kormányt, hogy vizsgálja felül a javaslatot.

  • kapcsolódó anyagok
EURÓPAI UNIÓ JOGA
ADÓZÁS