Második évét zárta a győri börtön „Megbántam, jóvátenném” programsorozata

2010.10.25. Jogi Fórum/ Győr-Moson-Sopron Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet

Az önként jelentkező elítéltek ezúttal a győri Nádorvárosi Temetőben végeztek a köz számára is hasznos munkát. A közelgő ünnepek előtt segítettek a környezet rendbetételében, rendezésében. Ezzel a késő őszi akcióval immár a második év végéhez ért a büntetés-végrehajtási intézet resztoratív, jóvátételi programsorozata.

A győri börtön projektje nem egyedüli az országban. Hasonló programok futottak több településen is, többek között Egerben, Balassagyarmaton és Sátoraljaújhelyen is.

A győri börtönprojekt jó néhány ponton eltér a többi büntetés-végrehajtási intézet gyakorlatától, mely sajátosságok egyben a program erősségei is. Legfontosabb jellemzői, hogy a
- a település több helyszínén, több partnerrel működik együtt a bv. intézet (helyi állatkert, temető, parkerdő, szociális intézmények, alapítványok, óvodák, gyermekotthonok, stb.),
- a program pályázati támogatás nélkül indult és működik jelenleg is, ez egyben a fenntarthatóságát is jelenti,
- Győrben egyedüli módon valósult meg a program börtönön belüli visszacsatolása az együttműködő partnerek bevonásával („gyermeknap”, állatok világnapja, vakok és gyengénlátók világnapja, stb.).

A program ütemezése szerint átlagosan kéthavonta, 6 fő fogvatartott, két napon át, napi 8 órát dolgozott. A két év során a börtön elítéltjei 8 együttműködő partnernél 16 napot, összesen 768 órát tevékenykedtek. Többek között területet rendeztek, takarítottak, szemetet gyűjtöttek, fákat ültettek, kertet építettek, kerítést, játszóteret, berendezési tárgyakat, egyedi felkérés alapján pedig motívumokat, ábrákat, logókat festettek.

A program sikerét és a település lakóinak, intézményeinek pozitív viszonyulását jelzi, hogy a továbbfolytatásra nagy az igény, az újabb jelentkezőket már előjegyzésbe veszi a börtön.

  • kapcsolódó anyagok
BÜNTETÉS-VÉGREHAJTÁS