Politikai vitanap a Parlamentben a magyar EU-elnökségről

2010. október 20-án az Országgyűlés politikai vitanapot tartott a 2011. első félévi magyar EU-elnökségről. A Külügyminisztériumot Martonyi János külügyminiszter és Győri Enikő, európai uniós ügyekért felelős államtitkár képviselte. Martonyi János ismertette a magyar elnökség előtt álló kihívásokat, amelyek az Unió erre az időszakra eső (meglehetősen feszített) napirendjéből adódnak.

A külügyminiszter mondta, hogy bár az EU-elnökség előkészítése elsősorban a kormány felelőssége, a siker az egész országé lehet. Ez csak a politikai erők közötti szoros együttműködéssel lehetséges, amelyet a kormány részéről felajánlott. Ez alapul szolgálhat a parlamenti pártok közötti tűzszünet, a pax praesidentiae számára az elnökség idejére és témái erejéig.

A parlamenti pártok vezérszónokai nagyrészt egyetértettek abban, hogy az első soros elnökséggel Magyarország történelmi lehetőséget kapott a sikerre és arra, hogy befolyását és presztízsét megnövelje az Unióban és a világban. A részletes vitában felszólaló képviselők a Magyarország számára különösen fontos ügyeket emelték ki, úgymint a kohéziós, a közös mezőgazdasági és energiapolitika, az integrált vízpolitika továbbfejlesztése, a Duna-stratégia, a romák társadalmi integrációja, vagy a hagyományos kulturális különbözőségeknek a határon túli magyarok számára is különösen fontos megőrzése.

A vita tanulságait összegezve Martonyi János és Győri Enikő megköszönte a nagyszámú, konstruktív hozzászólást. Megállapították: bár egyes alapkérdésekben (az EU szerepének megítélése, a roma-kérdés) nem minden párt részese a konszenzusnak, a konkrét ügyekben lehetséges keresni azt, ami összeköt, és félretenni, ami elválaszt.

  • kapcsolódó anyagok
ORSZÁGHÁZ
EURÓPAI UNIÓ