Az Európai Bíróság ítélete üres hordozó díjak tekintetében (Padawan v. SGAE)

2010.10.26. Artisjus

Az Európai Bíróság 2010. október 21-i ítélete megerősítette, hogy az üres kép- és hanghordozók után fizetett díjak rendszere az európai jogból következik, és hogy az fontos egyensúlyteremtő eszköz a kultúrában. Ez a díj lehetővé teszi azt, hogy az emberek szabadon másolhassanak saját céljára filmeket, zenéket, vizuális alkotásokat.

Az ítélet kimondja azt is, hogy a magánmásolást nem végző szervezeteknek értékesített, nyilvánvalóan nem magánmásolásra használt hordozók nem tárgyai ennek a rendszernek.

Magyarországon az üres kép- és hanghordozók után érvényesített díjakból a zeneszerzők, szövegírók, írók, előadóművészek, vizuális művészek, film- és hangfelvétel-előállítók legszélesebb köre részesül. 2009-ben a teljes ilyen címen beszedett összeg 2,5 milliárd forint volt, amelyből csak a zenei területen több mint 50 ezer alkotó részesült. Számukra ez a díj fontos megélhetési, fennmaradási forrás.

A jogszabályok szerint az üres hordozó díj olyan átalánydíj, amelynél a díj mértékének megállapítása során nem lehet előre tudni, hogy a hordozót később pontosan milyen módon fogják másolásra használni. Így kerülhető el, hogy a magánszemélyek otthoni másolási, fogyasztási szokásait bárkinek is ellenőriznie kelljen és lehessen.

Az ítélet nem érinti a magánszemélyek otthoni film-, zene-, fotófogyasztási szokásait: ezek az alkotások magáncélra továbbra is szabadon másolhatók, és az üres hordozó díj továbbra is kompenzálja a szerzőket és előadókat.

Szintén azonos módon folytathatják tevékenységüket az iskolák, archívumok, levéltárak és múzeumok: szabad másolatkészítésekkel, amit az üres hordozó díj továbbra is lehetővé tesz.

--------------

Az üres hordozó díjról

A magánszemélyek otthoni film-, zene-, képmásolásait a szerzői jogi törvény szabadon engedi, ha az jövedelemszerzés, jövedelemfokozás célját közvetve sem szolgálja. Ennek a szabadságnak az ellentételezése az a díj, amelyből a zenei, irodalmi, filmes és vizuális alkotók, az előadóművészek, valamint a film- és hangfelvétel-előállítók részesülnek. A díj mértéke jelenleg egy átlagos írható CD esetében 35 Ft, írható DVD esetében 55 Ft.

A díj a rádiós, televíziós játszottság, a hangfelvétel- és filmfelvétel-értékesítés, valamint az online felhasználások alapján kerül kifizetésre az alkotóknak, előadóknak és előállítóknak. A díj kisebb része egyedi támogatással kulturális projekteket, induló zenekarokat támogat.

A díj kezelését 5 szervezet végzi: Artisjus (zeneszerzők, szövegírók, írók), Előadóművészi Jogvédő Iroda (előadóművészek), Filmjus (filmszerzők és filmelőállítók), HUNGART (vizuális művészek), MAHASZ (hangfelvétel-előállítók)

  • kapcsolódó anyagok
EURÓPAI UNIÓ JOGA
SZERZŐI JOG
EURÓPAI UNIÓ BÍRÓSÁGA