A Tanács továbbította Szerbia csatlakozási kérelmét a Bizottsághoz

A tagállamok külügyminiszterei hétfői ülésükön úgy határoztak, hogy továbbítják Belgrád csatlakozási kérelmét a Bizottsághoz véleményezésre. A nyugat-balkáni ország még 2009. végén nyújtotta be csatlakozási kérelmét.

A lépés szimbolikusnak tekinthető, a tagállamok ezzel méltányolják, hogy Belgrád „érett magatartást tanúsított” a Koszovóval párbeszédet kezdeményező ENSZ-közgyűlési határozat meghozatalakor. Mindazonáltal a külügyminiszterek szigorú feltételeket szabtak a szerb csatlakozási folyamathoz, és hangsúlyozzák, hogy továbbra is nyomást gyakorolnak Belgrádra a háborús bűnökkel vádolt Ratko Mladics elfogása céljából.

Szerbia 2009. december 22-én nyújtotta be hivatalosan csatlakozási kérelmét az Európai Unióhoz. Boris Tadics szerb államfő akkor hangoztatta, országa „reformokat valósít meg, és azon dolgozik, hogy összehangolja jogalkotását az EU-ban hatályos jogszabályokkal”. Az Európai Bizottság várhatóan a jövő év második felében alakítja ki véleményét arról, hogy az ország felkészült-e a csatlakozási tárgyalások megkezdésére.

  • kapcsolódó anyagok
EURÓPAI BIZOTTSÁG
EURÓPA TANÁCS