Létrehozták a Budapesti Városüzemeltetési Központot

2010.10.27. MTI

A Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén létrehozta a Budapesti Városüzemeltetési Központ Zrt.-t annak érdekében, hogy magasabb szintre emeljék "a városüzemeltetés legfontosabb vállalatainak" szakmai irányítását és javítsák a cégek működésének hatékonyságát.

A javaslatot egyedül az LMP képviselői nem támogatták, ők tartózkodtak a szavazásnál.
Az előterjesztést jegyző Tarlós István emlékeztetett rá: programjában a korábbi gyakorlattól gyökeresen eltérő városüzemeltetési modellt hirdetett meg. Mint írta, jelenleg a városüzemeltetésben nincs integrált stratégia, "a főváros a közműszolgáltató gazdasági társaságok tekintetében nem fejt ki ellenőrző tevékenységet, ezen társaságok piaci részvételét semmilyen módon nem segíti, ahogyan számukra - ésszerű működésük kereteit megteremtendő - stratégiát sem alkot. A főváros a közmű-szolgáltató cégek irányában tehát nem nyújt tulajdonosi támogatást, és nem valósít meg érdemi tulajdonosi kontrollt sem". Emiatt pedig véleménye szerint át kell alakítani a városüzemeltetés rendszerét.

Az előterjesztés szerint a BVK "a város mindennapi üzemszerű működése tudatos szervezésének és irányításának megteremtése érdekében megvalósítja a fővárosi közüzemi és közmű-közszolgáltatásokat, valamint a nem közlekedési célú egyéb közszolgáltatásokat végző vállalatok tulajdonosi irányítását és ellenőrzését".

A BVK és az abba bevont cégek vállalatcsoportként működnek, amelyben a BVK-é lesz az irányító szerep. A vállalatcsoport létrehozását - olvasható az előterjesztésben - az indokolja, hogy a hozzá tartozó egyes társaságok üzleti céljai a csoport egészének üzleti érdekeihez igazodjanak. A BVK feladata lesz a tagvállalatok ellenőrzése, irányítása, a vállalatcsoport működésének optimálissá tétele, a tagvállalatok működési hatékonyságának növelése és "a csoport nagyságából adódó piaci előnyök" érvényesítése.

A vállalatcsoport tagja lesz a BVK mellett a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt., a Budapesti Távhőszolgáltató (Főtáv) Zrt., a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt., a Budapesti Temetkezési Intézet Zrt., a Fővárosi Kertészeti Nonprofit (Főkert)Zrt., a Fővárosi Kéményseprőipari (Főkétüsz) Kft. és a Fővárosi Településtisztasági és Környezetvédelmi Kft.

Emellett a BVK feladata lesz a tulajdonosi képviselet ellátása a vegyes tulajdonú cégekben, mint a Fővárosi Gázművek Zrt., a Fővárosi Vízművek Zrt., a Fővárosi Csatornázási Művek Zrt., a Budapest Dísz- és Közvilágítási Kft., a Budapesti Szennyvíztisztítási Kft., a Nagybani Piac Zrt., és az Enviroduna Kft.

Horváth Csaba MSZP-frakcióvezető a vitában azt kérte, mivel igen nagy horderejű kérdésről van szó, készüljön tájékoztató minden közgyűlésre az átalakítás állásáról. Tarlós István szerint ezt elég lenne nem havonta, hanem negyedévente elkészíteni, amit Horváth Csaba el is fogadott.

Hanzély Ákos (LMP) azt hangsúlyozta, egyetértenek a javaslat céljával, de számos kérdés (például a számonkérés módja és a pénzügyi rendszer) nem világos számukra, ezért kérték az átalakítás koncepciójának részletesebb kidolgozását. Tarlós István azt válaszolta, hogy a koncepció alaposan ki van dolgozva a főpolgármester-jelölti programjában.

  • kapcsolódó anyagok
JOGALKOTÁS