A kormány egyik legfontosabb feladata a családpolitika megerősítése

2010.10.27. MTI

A kormány egyik legfontosabb feladata a családpolitika és a családtámogatási rendszer megerősítése, hogy a gyermekvállalás ne legyen azonos a szegénység vállalásával - közölte Soltész Miklós szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár szerdán Zalaegerszegen, a szociális ágazati konzultációt követő sajtótájékoztatón.

Hozzátette: ha nem sikerül az elkövetkezendő évtizedekben megállítani a rossz demográfiai folyamatokat, tovább romlik az ország versenyképessége, veszélybe kerülhet a népjóléti szolgáltatások köre, a szociális ellátás, a nyugdíj, az egészségügyi rendszer és az oktatás.

Közlése szerint a családi adókedvezmény bevezetésével a gyermeket vállaló és nevelő szülők többet biztosíthatnak jövedelmükből a gyermekeiknek. Kedvező hatású a járulékkedvezmény is, amelyet a részmunkaidőben gyesen lévő nőket foglalkoztató cégek vehetnek igénybe.

Soltész Miklós fontos feladatnak nevezte a munkahelyek "kifehérítését" is. Kitért arra, hogy az országban körülbelül egymillió munkavállalóval kevesebb van bejelentve, mint a hasonló méretű Csehországban. Ennek a következménye megjelenik az egészségügyi és a nyugdíjjárulék-rendszerben, valamint az adórendszerben is.

Az államtitkár szerint javaslataik már középtávon is éreztetik hatásukat. A fiataloknak azt üzenik, hogy a gyermekvállalás nem lehet elviselhetetlen pluszteher, a több gyermeket vállalóknak pedig azt, hogy a gyermekek felnevelésében számíthatnak a segítségre.

Nyitrai Imre, szociálpolitikáért felelős helyettes államtitkár elmondta: a konzultációval új modellt kívánnak megmutatni; azt, hogy nem "Budapesten, egy eldugott minisztériumi szobában döntenek az ágazat sorsáról", hanem tapasztalatokra és a gyakorlatra épülő változások jönnek létre.

Úgy véli, a szakmát korábban az irányításában, a finanszírozásában magára hagyták, elképzelés nélküli, "cikcakkokkal teli" szociálpolitika valósult meg. Közlése szerint az egymást kioltó, évente más irányba mutató, politikai megrendelésre készülő szabályozókban nemhogy a rászorulók, de még a szakemberek sem ismerték ki magukat. Bizalmatlanság jött létre, az ellenőrző hivatalok lassan már egymást ellenőrizték, az adminisztrációs terhek, a bürokrácia pedig szinte minden időt elvett a szolgálattól - jelentette ki Nyitrai Imre.

Az önkormányzati, egyházi és civil szervezetek részvételével, Új Megegyezés 2010 címmel tartott szociális ágazati konzultációt a Nemzeti Erőforrás Minisztérium felkérésére a megyei önkormányzat és az Euro-Régió Szociális Szakmai Közösség Közhasznú Egyesület közösen szervezte. A konzultáción megfogalmazott elképzelések beépülnek a jövő év harmadáig elkészülő nemzeti szociálpolitikai koncepcióba.

  • kapcsolódó anyagok
JOGALKOTÁS
KORMÁNYZAT