A kormány tartani fogja a háromszázalékos hiánycélt

2010.10.29. Kormányszovivo.hu

A tegnapi kormányülés legfontosabb határozatairól, a háromszázalékos hiány tartásáról, valamint a vörös iszappal kapcsolatos döntésekről tartott kormányszóvivői tájékoztatót Nagy Anna kormányszóvivő és Pintér Sándor belügyminiszter Csütörtökön.

A tegnapi kormányülés legfontosabb határozatairól, a háromszázalékos hiány tartásáról, valamint a vörös iszappal kapcsolatos döntésekről tartott kormányszóvivői tájékoztatót Nagy Anna kormányszóvivő és Pintér Sándor belügyminiszter Csütörtökön.

Nagy Anna mai tájékoztatóján elmondta: a kormánykabinet szerdai ülésén döntött a jövő évi költségvetés alapvető tételeiről, a költségvetés véglegesítése folyamatban van, s azt a törvényben meghatározott időpont (október 31.) előtt benyújtják az Országgyűlésnek. Kitért arra is a kormányszóvivő, hogy a büdzsé sarokszámait Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter fogja ismertetni a későbbiekben.

A kormányülésen döntés született arról is, hogy az ITD Hungary Zrt. január elsejétől Nemzeti Külgazdasági Hivatal néven, központi hivatalként folytatja tevékenységét és munkatársai integrálva lesznek az állami tisztviselői rendszerbe. Nagy Anna az átalakításokat azzal indokolta, hogy mindez a hatékonyság és az átláthatóság elvének érvényesülése mellett azzal a törekvéssel párosul, hogy gazdasági társaságok ne láthassanak el állami közfeladatokat. Az új központi hivatal feladata az ITD-hez hasonlóan a befektetések és a kereskedelem fejlesztése lesz, tulajdonosi és felügyeleti jogait a nemzetgazdasági miniszter gyakorolja. Az átalakítással jelentős költségcsökkentés érhető el – mondta a kormányszóvivő.

Pintér Sándor belügyminiszter a tájékoztatón ismertette, hogy a kormány megkezdi a kolontári vörösiszap-katasztrófa után elvégzett védekezési munkálatok költségeinek kifizetését.

Pintér Sándor elmondta, hogy a kabinet erre a célra a Magyar Kármentő Alapból egy felülről nyitott keretet hozott létre, amelyet a gazdasági minisztérium szakemberei kezelnek. Hozzátette: a kifizetéseket minden esetben az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) gyűjti össze és a Belügyminisztérium hagyja jóvá.

A kormány szerdán tervszerűnek és szakszerűnek minősítette a tragédia utáni mentési munkálatokat, továbbá kiemelte a tűzoltóság, a katasztrófavédelem, az egészségügyi szolgálatok, valamint a rendőrség és a honvédség munkáit. A miniszter elmondta, hogy a kifizetések átláthatóságáért olyan számítástechnikai rendszert kívánnak létrehozni, amely az önkormányzatok, a lakosság és a hatóságok számára is nyitva áll majd.

A tárcavezető elmondta: a kormány jövő szerdán előterjesztést hallgat meg az ingóságokban keletkezett károk felméréséről, illetve az azok után járó kártérítés előlegeinek kiutalásáról. Pintér Sándor közölte, hogy felkérték az érintett önkormányzatokat a károsultak számára épülő új lakóházak helyszínének kijelölésére, az ehhez szükséges területrendezést pedig soron kívül bírálja el a Belügyminisztérium. A közművesítéssel kezdődő építkezés anyagi feltételeit a kormány biztosítja.

Szólt arról is a belügyminiszter, hogy a kormány elfogadta a térségben kihirdetett vészhelyzet további fenntartását, ezt elsősorban az ajkai timföldgyár, X. számú zagytározójának továbbra is mozgó, ezáltal Kolontárt és Devecsert továbbra is veszélyeztető sérült gátszakasza indokol. Hangsúlyozta a belügyminiszter, hogy a kabinet megkísérli az európai uniós segítség igénybevételét is, a helyreállítás terveinek további részleteit pedig a későbbi kormányülések tisztázzák majd.

  • kapcsolódó anyagok
ORSZÁGHÁZ
JOGALKOTÁS
KORMÁNYZAT