Az ügyészi munka a jog védelmét, egyértelmű szolgálatot jelent

2010.10.29. Jogi Fórum / KEH

Az ügyészi munka mindenhol a világon a jog védelmét, egyértelmű szolgálatot jelent - mondta Schmitt Pál köztársasági elnök csütörtökön Budapesten, az Eurojustice konferencia nyitónapján.

Az ügyészek a társadalom figyelmétől kísérve hatalmas elvárás középpontjában állnak, és ez a hangsúlyos szerep óriási felelősség, de felemelő érzés is - emelte ki a köztársasági elnök.

Az államfő a nemzetközi legfőbb ügyészi konferencián azt hangsúlyozta: Magyarországon az ügyészség jelentős tekintéllyel bír az állampolgárok szemében, mert az emberek látják, hogy nagy legitimitással, szakszerűen végzik munkájukat.

Schmitt Pál szólt az ügyészek egyik legfőbb alkotmányos feladatáról, az állam demokratikus működése feletti őrködésről is. Mint mondta, az érintettek ebbéli hivatásukat csak úgy végezhetik, ha az emberek szempontjait jelenítik meg a közéletben, az állami rendszerek működésében. Hozzátette: a legfőbb ügyészek tanácskozására az emberek, a közösség szempontjait hozta el.

A köztársasági elnök beszédében hangsúlyozta: az ügyészségek törvényből fakadó hivatása, hogy az elkövetett bűncselekményeknek legyen arányos és igazságos következménye.

Úgy fogalmazott: a vádhatóság felkészültségén, elkötelezettségén múlik, hogy a jogellenes magatartások elérik-e egyáltalán az igazságszolgáltatás bírósági szakaszát, és az is, hogy ott hogyan ítéltetnek meg.

Az ügyészek tehát szakmai értelemben a vádat, az államot, erkölcsi értelemben pedig a közösséget képviselik - jelentette ki.

A tanácskozáson megjelent legfőbb ügyészekhez szólva az államfő azt mondta: az ő legfőbb felettesük a jog és az igazság, csak ide tartoznak felelősséggel. Schmitt Pál kifejtette, az igazságérzetet és a biztonságérzetet az eredményes bűnüldözői munka növeli a legjobban.

A köztársasági elnök az elmúlt évek tanácskozásairól szólva elmondta, az utóbbi időben egyre súlyosabb és szerteágazóbb problémák kerültek napirendre a szervezett bűnözés, a családon belüli erőszak, vagy éppen a média-információk kezelésének területeiről.

Az Eurojustice első összejövetelét a holland legfőbb ügyészek testületének kezdeményezésére tartották meg 1998-ban, akkor 15 tagország részvételével. A 2004-es dublini összejövetelükön már az unió összes tagországának legfőbb ügyészei jelen voltak. Az évenként megrendezett konferencia célja, hogy elősegítse és javítsa az európai igazságügyi hatóságok közötti együttműködést, továbbá ösztönözze az Európai Unió tagállamainak eltérő jogrendszereinek és jogi tradícióinak kölcsönös megértését, erősítve ezzel a tagországok közötti bizalmat.
 

  • kapcsolódó anyagok
ÜGYÉSZSÉG