Januártól naptári napokban mérjük az ügyintézési határidőt

2010.11. 2. Magyarorszag.hu

Felgyorsul a közigazgatás és az ügyintézés, 2011. január 1-jétől ugyanis naptári napokban, és nem munkanapokban kell majd megállapítani a közigazgatósági hatósági eljárásokban a határidőket - tájékoztatott a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM).

A fővárosi és megyei kormányhivatalokhoz kapcsolódó törvénymódosításokról szóló javaslat tartalmazza a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatások esetén alkalmazandó határidőkre vonatkozó törvény módosítását, amelynek tervezetét a közigazgatási tárca készítette elő. A tervezet szerint az egyes eljárási határidők három munkanapról öt napra, öt munkanapról nyolc napra, nyolc munkanapról tíz napra, tíz munkanapról tizenöt napra, tizenöt munkanapról húsz napra, huszonkét munkanapról harminc napra, harmincöt munkanapról pedig ötven napra módosulnak. A 60 napos határidők helyett két hónap, a 90 napos határidők helyett pedig három hónapos határidő lesz megállapítva - olvasható a minisztérium honlapján.

Változás lesz a tervek szerint abban is, hogy az ügyintézés kezdetét 2011-től a hatóságoz való beérkezést követő munkanaptól számolják, nem pedig a beérkezés napjától, ahogyan eddig. Tehát a kérelem beérkezésének napja nem számít bele majd az ügyintézési határidőbe.

A naptári napban való számolás bevezetésével egyszerűsödik az ügyintézés, mivel így nem húzódnak el annyira az ügyek; ez az ügyfelek érdekeit szolgálja, szemben az eddigi gyakorlattal, mely a hivataloknak kedvezett, mert például egy 3-4 napos ünnep során ennyivel kitolódott az ügyintézési határidő és kiszámíthatatlanná tette az ügy menetét – áll a tárca közleményében. A hivatalok számára így rövidebb idő áll ugyan rendelkezésre, de a munkaerő átcsoportosításával lényegesen hatékonyabban tudnak dolgozni. A javaslat kiterjed adminisztratív kötelezettségekre is, vagyis például az ügyfelet terhelő adatbejelentés esetében is naptári napokban kell a jövőben számolni.

  • kapcsolódó anyagok
KÖZIGAZGATÁS
JOGALKOTÁS