Ma kezdődik Lázár János három indítványának tárgyalása

2010.11. 2. MTI

Ma kezdődik annak a három törvényjavaslatnak a parlamenti tárgyalása, amelyet Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője nyújtott be a Háznak azt követően, hogy az Alkotmánybíróság (Ab) alkotmányellenesnek nyilvánította és visszamenőleges hatállyal megsemmisítette a 98 százalékos különadót.

Az Országgyűlés szavaz a médiaalkotmányról is. Lázár János az alkotmányt, az Alkotmánybíróságról szóló törvényt, valamint a júliusban elfogadott gazdasági és pénzügyi tárgyú törvénycsomagot módosítaná. Az alkotmányban és az Alkotmánybíróságról szóló törvényben rögzítené, hogy nincs helye alkotmánybírósági felülvizsgálatnak olyan törvény tartalmáról, amely országos népszavazással sem változtatható meg.

A frakcióvezető lényegében változatlanul hagyná a 98 százalékos különadóra vonatkozó szabályokat, csak a befizetési határidőket módosítaná.

 Az Országgyűlés záróvitát tart és szavaz a sok vitát kiváltott úgynevezett "médiaalkotmányról" - a sajtószabadság és a médiatartalmak alapvető szabályairól szóló törvényjavaslatról. Cser-Palkovics András és Rogán Antal fideszes képviselők még júniusban nyújtották be az indítványt, amely az előterjesztők szándéka szerint az 1986-os sajtótörvény felváltására irányuló első lépés, és azt szolgálja, hogy minden újságíró azonos etikai elvek, normák, jogok, lehetőségek és kötelezettségek mentén dolgozzon az országban. A törvényjavaslat elfogadásához kétharmados többség kell.

 Ugyancsak zárószavazás lesz az államháztartási törvény módosításáról, mely szerint választási évben kitolódnának a büdzsé készítésére vonatkozó határidők, és az adótörvények kihirdetésénél nem 45, hanem 40 nap lenne a hatályba lépési határidő.

Döntenek a képviselők a hagyatéki eljárásról szóló törvény módosításáról, amely tartalmazza egyebek mellett, hogy a települési jegyző vagy a közjegyző ügygondnokot rendelhet ki, ha a hagyatékban társasági, vagy szövetkezeti üzletrész van, illetve a jövőben a földet, a munkaeszközöket és az állatállományt is fel lehet ajánlani az államnak.

Zárószavazás lesz a "bioüzemanyag-törvényről", mely szerint december 5-től minden üzemanyag-forgalmazónak kötelező lenne hat százaléknyi bioüzemanyagot értékesíteni, ellenkező esetben büntetést kellene fizetniük.

Már ma voksolhat a Ház a Kovács Zoltán (Fidesz) és Latorcai János (KDNP) által múlt csütörtökön kezdeményezett vizsgálóbizottság felállításáról: a hat tagú testület fél évig vizsgálná a Magyar Államvasutak (MÁV) Zrt. jelenlegi gazdasági helyzetéhez vezető, 2002-2010 közötti döntéseket.

Lefolytatja az Országgyűlés a jövő évi adótörvények, illetve a Nemzeti Adó- és Vámhivatalról szóló törvényjavaslat részletes vitáját is.

 

 

  • kapcsolódó anyagok
ORSZÁGHÁZ
JOGALKOTÁS
TÖRVÉNYHOZÁS