Budaházy és társai kártérítési pert nyertek a rendőrséggel szemben

2010.11. 3. MTI

A Fővárosi Bíróság 2010. október 29-én hozott nem jogerős ítéletével kötelezte a Budapesti Rendőr-főkapitányságot, hogy Budaházy György javára fizessen meg 350.000,-Ft, illetve négy felperes-társa (köztük Novák Előd, Jobbik országgyűlési képviselő) részére 300.000,- Ft és kamatai összegű nem vagyoni kártérítést a 2003. áprilisi Európai Uniós csatlakozási kampány során használt plakátok miatti meghurcolás jogsértései miatt.

2003. április elején a Szabad Magyarországért Mozgalom aktivistáiként Budaházy György, Novák Előd, Takács András és több más személy az EU csatlakozási népszavazási kampányban a "Nem" mellett érveltek, hangsúlyozva az Európai Unió birodalmi jellegét, illetve a csatlakozás hátrányos hatásait. A kampányban használt plakáton figyelemfelhívó és elrettentő célzattal elhelyezték a vörös csillagot és a horogkeresztet is.

Több ezer plakátot a rendőrség 2003. április elsején a Magyarok Házában lefoglalt, Budaházyt és néhány társát pedig bilincsbe verve állították elő. Több órát töltöttek a fogdán, majd ellenük tiltott önkényuralmi jelkép használatának vétsége miatt büntetőeljárás indult. Ezt a plakátot 1 év múlva az első EU parlamenti választásokon is felhasználta két fiatalember, ellenük is büntetőeljárás indult. Közel három év után születtek meg a felmentő ítéletek, amelyben kimondták: cselekményükkel nem valósítottak meg bűncselekményt, mivel a társadalomra veszélyesség hiányzott.

Ezt követően indult kártérítési pert a BRFK-val szemben emberi méltóság, személyes szabadság és választójog keretében gyakorolt politikai vélemény-nyilvánítási szabadság megsértése miatt. A bíróság ítéletében megállapította, hogy a felperesek politikai vélemény-nyilvánítási szabadságát megsértették, az előállításokra szükségtelenül és aránytalanul került sor. A bíróság megállapította, hogy az aktivistákkal szembeni fellépés és a büntetőeljárás az emberi méltóságukat és személyes szabadságukat megsértette, illetve ezen túlmenően megsértette politikai vélemény-nyilvánítási szabadságukat. A felperesek jogi képviseletét Gaudi-Nagy Tamás ügyvéd, a Nemzeti Jogvédő Szolgálat ügyvezetője, a Jobbik országgyűlési frakciójának tagja látta el.

Az ítélet ellen felperesek várhatóan a kártérítési összeg megemelése érdekében fellebbeznek. Budaházy korábban szintén a BRFK ellen nyert jogerősen pert a Clark Á. téri tüntetésen történt meghurcolása miatt, ill. a stop.hu hírportál ellen jóhírnév-sértés miatti perben jogerősen 750.000,- Ft nem vagyoni kártérítést kapott.

  • kapcsolódó anyagok
BÍRÓSÁG