Milliós bírságra számíthatnak a vállalkozók, ha nem lépnek időben

2010.11. 4. Jogi Fórum / Európai Parlament

Sok vállalkozásnak milliós bírságba vagy a fennmaradásába kerülhet, ha nem lép időben, figyelmeztette levélben Herczog Edit EP-képviselő Matolcsy György nemzetgazdasági minisztert. A képviselő a kamaráknak és a munkaadói szervezeteknek is eljuttatott levelében arra hívta fel a figyelmet, hogy vészesen közeledik a határidő, ameddig a vállalkozók az általuk forgalmazott és használt anyagokat regisztrálhatják a hatóságoknál.

Az EU egy 2007-ban életbe lépett jogszabálya, a REACH (Registration, Evaluation, Authorisation and Restriction of Chemicals) a következő években körülbelül 30 ezer napjainkban használatos vegyianyag regisztrációját írja elő, amit az Európai Vegyianyag-ügynökség (ECHA) koordinál. Lényeges, hogy nemcsak a veszélyes anyagok regisztrációja kötelező! Azokról külön jogszabály rendelkezik, ellenben a REACH keretében fémek, ötvözetek, textíliák, bútorok, számítógép és autóalkatrészek, építőipari anyagok regisztrációja is szükséges. A rendszert fokozatosan vezetik be 2018-ig: eddig kell regisztrálni a forgalomban lévő anyagokat mennyiségi sorrendben, 2010. december 1-jéig az évi 1000 tonnát meghaladó mennyiségűeket.

Herczog Edit arra figyelmeztet, hogy bár az óra vészesen ketyeg, addig az ECHA elnökének múlt heti tájékoztatása szerint eddig mindössze 8.900 regisztrációs kérelem érkezett be egész Európából, míg további 38.000 regisztrációs igényről van tudomása az Ügynökségnek. Arról nincs információ, hogy összesen hány céget érint a REACH, arról azonban széles megegyezés van az iparban, hogy ennél minden bizonnyal lényegesen többet.

2010. december 1-jétől, aki nem rendelkezik az általa nagy mennyiségben forgalmazott vagy használt anyagok engedélyével, könnyen milliós bírságot kaphat, vagy akár ki is tilthatják az európai belső piacról – így Magyarországról is. „A rendelkezésre álló idő rendkívül rövid, a magyar cégek így könnyen súlyos versenyhátrányba kerülhetnek Európában” – véli a képviselő. Herczog Edit ezért arra kéri a minisztert, illetve a vállalkozói érdekképviseleteket, hogy minden lehetséges csatornán tájékoztassák a gazdálkodó szervezeteket új feladatukról.

  • kapcsolódó anyagok
EURÓPAI UNIÓ JOGA
EURÓPAI PARLAMENT
EURÓPAI UNIÓ