Hatmilliárd forintos agrár forgóeszköz hitelprogramot indít az MFB

2010.11. 4. Jogi Fórum/ Vidékfejlesztési Minisztérium

A Vidékfejlesztési Minisztérium kezdeményezésére a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. kedvezményes forgóeszköz hitelfelvételi lehetőséget hirdet - jelentette be Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a mai kormányszóvivői sajtótájékoztatón.

A Kormány és a Vidékfejlesztési Minisztérium segíteni akar azoknak a gazdáknak, akik az év második és harmadik negyedévében a katasztrófa- és elemi károk – árvíz, vihar, belvíz, jégeső, fagy stb. – miatt súlyos helyzetbe kerültek, vállalkozásaik ellehetetlenültek, további mezőgazdasági tevékenységük folytatása is kérdésessé vált.

A természeti csapással sújtott gazdaságok száma meghaladja a 26 ezret, a károsodott mezőgazdasági területek nagysága pedig a 790 ezer hektárt a nemzeti kárenyhítési rendszerbe történt kárbejelentések valamint a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz érkezett vis maior bejelentések alapján. A gazdaságok jelentős része oly mértékben károsodott, hogy állami beavatkozás nélkül további működőképességük kérdésessé vált.

Az MFB Agrár Forgóeszköz Vis Maior Hitelprogramból a mezőgazdasági termelők kedvezményes, éven túli forgóeszköz hitelt vehetnek fel, amelynek keretösszege összesen 6 milliárd Ft.

Hitelkérelmet a vis maior igazolással, vagy az agrárkár enyhítő

A konstrukció kedvezményes, méltányos és arányos. A hitelre a mezőgazdasági termelők a károsult mezőgazdasági területük nagysága, valamint az elhullott állatok /szám, fajta, kor, nem szerint kiszámolva/ alapján jogosultak.

A hitelösszeg ügyfelenként szántó és legelő után legfeljebb 200 000 forint hektáronként, ültetvény után legfeljebb 500 000 forint hektáronként, állatok után legfeljebb 200 000 forint.

A hitel összege 1 - 50 millió forint között lehet.

A hitel futamideje maximum 5 év, amelybe az 1 év türelmi idő is beletartozik. A forinthitel kamatának mértéke jelenleg mintegy 6%. A hitelekhez az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány készfizető kezessége, mint fedezet kapcsolódhat.
 

  • kapcsolódó anyagok
AGRÁRIUM
KORMÁNYZAT