PSZÁF-vizsgálat a VPOP dolgozóinak magán-nyugídjpénztári befizetései miatt

2010.11. 4. MTI

Vizsgálatot indított a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) a Vám- és Pénzügyőrség (VPOP) dolgozóinak magán-nyugdíjpénztári befizetései miatt, mert azt ugyan levonták a dolgozók béréből, de a 2010-es befizetéseket - a dolgozók állítása szerint - nem írták jóvá a magán-nyugdíjpénztári számláikon – írja a Népszava a csütörtöki számában.

A pénz az utalás valamelyik állomásán tűnt el. A VPOP szerint ők elutalták az összeget az adóhivatalnak, amit vélhetően továbbítottak a pénztárak felé. De felmerült az is, hogy az APEH esetleg nem készítette el azt a bevallást, ami az egyéni számlákon történő jóváíráshoz szükséges. Elképzelhető, hogy a közszféra más alkalmazottait is érintheti a probléma.

A VPOP szóvivője, Sipos Jenő arról tájékoztatta a Népszavát, hogy a törvényben meghatározott módon utalták el a járulékot. Az alkalmazott szerint munkáltatójuk beosztástól függően 14-30 ezer forintot von le a munkavállalóktól. Idén márciusban azonban kiderült, a 2010-es befizetések nem jelentek meg a magánnyugdíj-pénztári számlákon. Ezt azonnal jelezték az illetékeseknek – mondta –, akik azzal nyugtatták őket, megoldják a problémát.

Egy hete ismét előkerült a téma, és a munkavállalók azzal szembesültek, hogy 2010-ben a pénztárak egyetlen esetben sem írták jóvá a VPOP által levont összeget. "mintegy 4-5000 dolgozó pénze tűnt így el" - olvasható a Népszavában.

  • kapcsolódó anyagok
PSZÁF
VPOP