Fenntartaná a KAP kétpilléres rendszerét Budapest és Berlin

2010.11. 5. BruxInfo

A januárban kezdődő magyar EU-elnökség agrárprioritásait és a Közös Agrárpolitika jövőjével kapcsolatos magyar és német álláspontokat is áttekintették budapesti találkozójukon a két ország szakminiszterei.

Európának erős, Közös Agrárpolitikára van szüksége 2014 után is, s meg kell őriznie jelenlegi, kétpilléres szerkezetét – egyebek között ebben értett egyet a Budapesten tárgyaló Ilse Aigner német agrárminiszter és magyar vendéglátója, Fazekas Sándor.

A Vidékfejlesztési Minisztérium közleménye szerint a felek úgy vélték: a KAP-nak elő kell segítenie a bürokrácia egyszerűsítését, a versenyképesség növelését, a kihívásokhoz történő gyors alkalmazkodást,az új tagországok felzárkózását, kiegyenlítődését, felszámolva a közvetlen támogatások jelenlegi, az új tagországokat hátrányosan megkülönböztető rendszerét.

Ilse Aigner azt is kifejtette, hogy számos nyitott kérdés van a Közös Agrárpolitikában, amit a tagországoknak még egyeztetniük kell. A német-francia közös álláspont például nem támogatja a hektáralapú európai átalánytámogatás bevezetését, amit Lengyelország, az egyik legnagyobb agrárország szeretne kiharcolni.Németországban függetlenítették a termeléstől az EU-s támogatások kifizetését, ezért 2013-ig csak a mezőgazdasági területek műveléséért jár támogatás a termelőknek.

Fazekas Sándor a megbeszélésen ismertette a magyar EU-elnökség agrárprioritásait. A magyar álláspont szerint a mezőgazdaság számára továbbra is az élelmezésbiztonság jelenti a legfontosabb kihívást mind uniós, mind világviszonylatban.

  • kapcsolódó anyagok
AGRÁRIUM
EURÓPAI UNIÓ