Kormányhatározat szabályozza a kárenyhítést

2010.11. 5. Magyarorszag.hu

A kormány határozatba foglalta a vörösiszap-katasztrófa kárenyhítésének szabályait, közben a szakértők kísérletképpen megkezdték egy vörösisszappal szennyezett, másfél hektáros mezőgazdasági terület kármentesítését. Pénteken a győri kórházban meghalt a tragédia egy korábbi sérültje.

Pénteken Győrben meghalt az október elején történt vörösiszap-ömlés hetek óta súlyos állapotban lévő, idős sérültje, ezzel tízre emelkedett katasztrófa halálos áldozatainak száma. A tizedik áldozat - egy idős ember - testfelületének csaknem a háromnegyedén szenvedett súlyos égési sérüléseket, amivel korábbi egészségi problémái miatt nem tudott megküzdeni a szervezete. A vörösiszapömlés után négy holttestet találtak Kolontáron a mentésben részt vevő egységek. Később a veszprémi kórházban meghalt a katasztrófa egyik sérültje, egy idős férfi, majd újabb három holttestet találtak Devecser határában. Október közepén meghalt egy további sérült az ajkai kórházban.

Kormányhatározat született a kártalanításról

Kormányrendelet szabályozza a vörösiszap-katasztrófa károsultjainak kárenyhítését: a rendelkezés szerint megsemmisült ingatlanjaik helyett új, vagy használt cserelakásra, ingóságaik kártérítésére 500 ezer forint értékhatárig, egyéb értékeik elvesztése miatt 200 ezer forintig kaphatnak kárpótlást - közölte Muhoray Árpád vezérőrnagy, kármentesítési parancsnok Devecserben. A kárenyhítés szempontjából új ház építésére, cserelakás vásárlására, megsérült ingatlanjaik helyreállítására kérhetnek támogatást, vagy egyedi igények esetén pénzbeli hozzájárulást a károsultak. Pénzbeli támogatást azok kaphatnak, akik véglegesen más családnál, például idős szülőknél találtak megoldást a lakhatásra.

Megkezdődhet a mezőgazdasági területek kármentesítése

Kísérletképpen megkezdődött egy másfél hektáros terület rekultivációja, a területre kilenc 30 tonnás kamionnal szállítottak javítóanyagot (komposztot, huminsavat), ezt bedolgozták a talajba, majd megkezdődhetett a dugványozás, a jövendő energiaerdő telepítése előtti szaporítóanyag előkészítés - mondta csütörtökön Németh Tamás, az MTA főtitkára, a Kormányzati Koordinációs Bizottság (KKB) Tudományos Tanácsa elnöke. A nem szennyeződött, de a környezetüket tekintve érintett területeken talajjavító anyagot - szerves trágyát, komposztot, dudaritot, tőzeget - kell alkalmazni. Az iszapréteggel vékonyan fedett területeken semlegesítő anyagot kell szétszórni és meghatározni a megfelelő eljárást.

A rendelkezésre álló adatok szerint 300-400 hektár alkalmas arra, hogy talajmozgatás nélkül megoldják a helyzetet, további 100-150 hektár igényel fokozott figyelmet. Ötszáz hektáron a vizsgálatok alapján el kell mozdítani egy vékony, maximum 2-10 centiméteres talajréteget. A munkát mindig szakemberek jelenlétében végzik majd, akik pontosan meghatározzák, hogy milyen mélységig jutott a szennyeződés.

Megszüntetik a forgalomkorlátozást Devecserben

Péntek este 20 órakor megszüntetik az öt hete bevezetett közúti forgalmi korlátozást Devecserben, a rendőröknek már nem kell ellenőrizniük a településre behajtó autósokat - így döntött pénteki ülésén a Veszprém Megyei Védelmi Bizottság. Kolontárra és Devecserre az elmúlt egy hónapban a mindenszentek és halottak napja kivételével csak a helyi lakosok és a kárfelszámolásban dolgozó járművek juthattak be, a sajtó munkatársai is csak külön engedéllyel dolgozhattak ott. Az átmenő forgalom elől lezárt települések határában több ponton géppisztolyos rendőrök ellenőrizték a járműveket péntek reggel és délelőtt is. A bizottság pénteki ülésén javaslatot tett egy Devecserben felállítandó egészségügyi központ létrehozására is, a szűrőállomásként és orvosi csoportként dolgozó intézmény a tavasztól üzemelne.

Miniszteri megbízott irányítja a mentesítési munkálatokat

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter Szabó Csabát nevezte ki a vörösiszappal elöntött térségben zajló mentesítési munkálatokkal, földcserével kapcsolatos koordináló-egyeztető feladatok ellátására. A miniszteri megbízott kinevezése 2010. november 5-től 2011. május 5-ig szól, a Vidékfejlesztési Minisztérium hatáskörébe tartozó valamennyi területen koordinálja a feladatokat és képviseli a tárcát. Egyeztet a területen gazdálkodókkal az esetleges földcseréről vagy az energianövények termesztésében való részvételről, feladata lesz továbbá a vállalkozásokkal és az önkormányzatokkal való kapcsolattartás, a kárfelmérések pontosítása.

Fazekas Sándor javaslatot tett a helyi vállalkozások megsegítésére és hangsúlyozta: fel kell hívni a lakosság figyelmét arra, hogy a helyben gyártott vagy termelt termékek biztonsággal fogyaszthatóak.

 

  • kapcsolódó anyagok
JOGALKOTÁS
KORMÁNYZAT