Gondolatok az új felsőoktatási törvénytervezetről – Interjú Dr. Kocsis Miklóssal, a Jogi Fórum felsőoktatási jogi rovatvezetőjével

2010.11. 8. Jogi Fórum/ Lakatos Márk

2010. november 4-én bocsátotta nyilvános vitára a Nemzeti Erőforrás Minisztériumának Oktatási Államtitkársága az új felsőoktatási törvény koncepcióját. A vitaanyagban foglaltakról és a törvénymódosítás perspektíváiról Dr. Kocsis Miklóst, a Jogi Fórum felsőoktatási jogi rovatvezetőjét kérdeztük.

„A felsőoktatás közszolgálat” – áll új tézisként a törvénytervezet koncepciójában. A tervezetben foglaltakat figyelembe véve milyen elméleti és gyakorlati elveken keresztül készül a kormány a közszolgálatiság eszméjét előmozdítani a felsőoktatás rendszerén belül?
A vitairat szerint az új törvény „szakít a jelenlegi szabályozás piaci és értéksemleges szemléletével.” Miben áll az „értéksemlegességgel” való szakítás?
Melyek azok a hallgatókat érintő legfontosabb változások, amik teljes mértékben eltérnek az eddigi jogosultságoktól és kötelezettségektől? Hogyan képzeljük el például a nulladik évfolyami felkészítés lehetőségét?
A törvénymódosításról folytatott diskurzus egyik fő témája a kari- és egyetemi hallgatói önkormányzatok jogköreinek csökkentése volt. Szükséges-e, és ha igen, milyen eredményre vezethet a HÖK hatáskörének revíziója?

Fenti és más kérdésekről Dr. Kocsis Miklóst, a Jogi Fórum felsőoktatási jogi rovatvezetőjét kérdeztük.

Az interjú teljes hosszában megtekinthető itt.

  • kapcsolódó anyagok
FELSŐOKTATÁS
JOGALKOTÁS