Vízummentesség Albániának és Bosznia-Hercegovinának

2010.11. 8. BruxInfo

December közepétől Albánia és Bosznia-Hercegovina állampolgárai is vízum nélkül léphetnek az Európai Unió területére – egyebek mellett erről döntöttek az uniós belügyminiszterek hétfőn Brüsszelben.

Az uniós belügyminiszterek hétfőn jóváhagyták a vízummentességről szóló tanácsi rendelet módosítását, így december közepétől már Albánia és Bosznia-Hercegovina állampolgárai is vízum nélkül léphetnek be az Európai Unió területére.

Az Európai Bizottság májusban javasolta, hogy a két balkáni ország kapjon mentességet, miután úgy látta, Tirana és Szarajevó kellő erőfeszítéseket tett a határellenőrzés szigorítása, és az útlevelek biztonságosabbá tétele érdekében, valamint a szervezett bűnözés elleni harc és a korrupció ellen.

A tárcavezetők a brüsszeli tanácskozásukon arról is határoztak, hogy a vízummentesség csak azokra az állampolgárokra vonatkozik, akik már az új, biometrikus adatokat (pl. fénykép, ujjlenyomat) is tartalmazó útlevéllel rendelkeznek.

Az Európai Unió ezzel folytatja a nyugat-balkáni vízumliberalizációs programját. A közösség belügyminiszterei tavaly novemberi ülésükön már megadták a vízummentességet Macedóniának, Montenegrónak és Szerbiának. A három ország állampolgárainak 2009. december 19. óta pusztán biometrikus útlevélre van szükségük ahhoz, hogy az EU területére lépjenek.

A vízummentesség az után lép hatályba, hogy a tanácsi rendelet módosítása megjelent az Európai Unió Hivatalos közlönyében. Ez december közepére várható. Az engedmény lehetőséget ad az albán és a bosnyák állampolgároknak arra, hogy legfeljebb három hónapig engedély nélkül tartózkodjanak az EU területén, a jogosítvány kiterjed a közösségen, és a schengeni övezeten belüli szabad utazásra is. A bizottság szerint ez tanulmányi, üzleti és turisztikai lehetőségeket is jelent.

Az Európai Bizottság megjegyzi, hogy a nyugat-balkáni országoknak a vízumliberalizáció után is folytatniuk kell a reformokat, főként az igazságügy területén.

Ami új elem a vízummentesség kiterjesztésének folyamatában, hogy az Európai Bizottság bevezet egy utólagos ellenőrzési rendszert. A testület monitorozza majd, hogy az adott országok állampolgárai hogyan élnek a lehetőséggel. Cecilia Malmström belügyi biztos azt mondta, a tagállamok aggódnak amiatt, hogy megindul a menekültáradat a Nyugat-Balkán országaiból, a korábbi liberalizációs döntések után ugyanis volt példa arra, hogy túl sok megalapozatlan menedékjogi kérelem érkezett a hatóságokhoz. A bizottság ezért azt várja Albániától és Bosznia-Hercegovinától, hogy adjon kellő tájékoztatást az állampolgárainak arról, hogy milyen céllal lehet vízum nélkül az EU-ba utazni. Ellenkező esetben az Európai Bizottság fel is függesztheti a vízummentességet.

A soros elnök Belgium menekültügyi államtitkára a döntés utáni tájékoztatón kifejtette, a vízummentességnek sikeresnek kell lennie, a liberalizációnak nem szabad újabb problémákat felvetnie. Ezért szükséges azt tudni, hogy a boszniai és az albán állampolgárok a helyes célokra használják majd a könnyítést.

  • kapcsolódó anyagok
EURÓPAI UNIÓ JOGA
EURÓPAI BIZOTTSÁG
EURÓPAI UNIÓ
BOSZNIA-HERCEGOVINA