Jövő kedden lehet zárószavazás Lázár javaslatairól

2010.11. 8. MTI

Jövő hét kedden lehet a zárószavazása a Fidesz frakcióvezetője által benyújtott törvényjavaslatoknak, amelyek a 98 százalékos különadóval, valamint az Alkotmánybíróság (Ab) hatáskörével kapcsolatosak.

A Fidesz frakcióvezetője azt javasolja, mégse kössék össze az Alkotmánybíróság (Ab) hatáskörét a népszavazási tilalmakkal. Lázár János ezt az Országgyűlésben jelentette be hétfőn, napirend előtt. Közölte: azt javasolja a parlament alkotmányügyi bizottságának, hogy költségvetési, költségvetés-végrehajtási, adó-, járulék és illetékügyekben bizonyos esetekben legyen az Alkotmánybíróságnak felülvizsgálati jogköre. Ilyenek például azok az alapjogok, mint az élethez, emberi méltósághoz, személyes adatok védelméhez való jog.

A frakcióvezető által benyújtott törvényjavaslatok zárószavazása jövő hét kedden lehet. Ezt Lázár János mondta újságíróknak a Fidesz-KDNP hétfői frakcióülése előtt az Országházban. A Fidesz frakcióvezetőjének jelenleg három olyan javaslata van a Ház előtt, amelyet azután nyújtott be, hogy az Ab megsemmisítette a 98 százalékos különadóról szóló jogszabályt.

A parlament számvevőszéki és költségvetési bizottsága hétfőn koradélután benyújtotta módosító indítványait a javaslathoz . A javaslatok értelmében a jogszabály rendelkezéseit - 2010 helyett - a 2005. január 1. napját követően megszerzett jövedelmekre kell majd alkalmazni. A bizottsági módosító indítvány - összhangban a fideszes frakcióvezető által az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács hétfői ülésén elmondottakkal - kezdeményezi a 98 százalékos különadó összeghatárának 3,5 millió forintra emelését, amelybe a szabadságmegváltás nem tartozna bele. A különadóról szóló szabályok nem vonatkoznának a nyugdíjba vonulókra.

  • kapcsolódó anyagok
ALKOTMÁNYBÍRÓSÁG
ADÓZÁS
JOGALKOTÁS
KORMÁNYZAT