A biztosítóváltás nehézségei – nem mindegy, hogyan váltanak a gépkocsi tulajdonosok

2010.11.10. Jogi Fórum / FEOSZ

Közeleg az év vége, így újra megnyílik a kötelező gépjármű- felelősség biztosítás kapcsán a biztosítóváltás lehetősége azon tulajdonosok előtt, akik autójukat 2010. január elseje előtt vásárolták. Nem könnyű azonban a helyzetük, hiszen több mindenre is figyelniük kell ennek során, ráadásul a rengeteg díjtarifa megnehezíti a legkedvezőbb ajánlat és ezzel a biztosító kiválasztását.

Az első és legfontosabb tudnivaló, hogy amennyiben váltani szeretnénk, ahhoz először jelenlegi szerződésünket kell felmondanunk. Erre viszont szigorú törvényi szabályozás vonatkozik, hiszen a biztosítási időszak utolsó napja - azaz december 31. - előtt legalább 30 nappal van csak lehetőségünk élni felmondással, azt is írásban kell megtennünk. A jogszabály szerint ez az írásbeli nyilatkozat akkor érvényes, ha határidőben megérkezik a biztosítóhoz, azaz úgy kell kalkulálnunk, hogy december elsejéig nyilatkozatunk már megérkezzen a címzetthez. Ha ezt elmulasztjuk, újabb egy évet várhatunk az esetlegesen sokkal olcsóbb biztosítás megkötésére.

Mindenképp megfontolandó, hogy írásbeli felmondásunkkal, ha lehet személyesen éljünk és magunk adjuk be azt a biztosítóhoz, hiszen ekkor nem adódhat később abból félreértés, hogy vajon az írt határidőn belül éltünk-e felmondási jogunkkal. Ekkor ugyanis írásos dokumentumot bocsátanak erről rendelkezésünkre.

Más a helyzet akkor, ha e-mailben, postai levél útján vagy faxon intézzük felmondásunkat a biztosítóhoz. Megeshet, hogy valamilyen okból határidőn túl érkezik be igényünk, így akaratunk ellenére a szerződés hatályban marad. Az ilyen és ehhez hasonló kellemetlen meglepetések elkerülése végett javasolt ezért visszaigazolást kérnünk arról, hogy nyilatkozatunk akaratunknak megfelelően célba ért.

A biztosítóváltást a biztosítási díj olcsósága alapozza meg, így érdemes ennek kapcsán körültekintően eljárni és felmérni a piac adta lehetőségeket. Kiindulási alapként szolgál, hogy a biztosítónak kötelessége a biztosítási időszak utolsó napját megelőző ötvenedik napig a következő biztosítási időszakra érvényes várható díjról írásban számunkra tájékoztatót küldeni.

Ez az írásbeli értesítés lehetővé teszi, hogy összehasonlítsuk jelenlegi biztosítónk díjait más biztosítók ajánlataival, persze itt sem könnyű eligazodni, hiszen manapság sokféle kedvezmény, ajánlat és díj nehezíti meg a választást. Segítségünkre lehet ekkor az interneten található számos díjkalkulátor, nem árt azonban itt is körültekintően eljárni, hogy az egy portálon összegyűjtött ajánlatokról adott rövid tájékoztató vajon tényleg fedi-e a valóságot. Alátámasztja ezt az óvatosságot, hogy a Gazdasági Versenyhivatal nem is olyan rég súlyos bírsággal marasztalt el egy hasonló portált amiatt, mert az valótlanságot állított az általa nyújtott szolgáltatások, és ezzel a közvetített biztosítási ajánlatokkal kapcsolatosan. A hivatal megállapította, hogy ez a magatartás alkalmas volt a fogyasztók megtévesztésére.

A fogyasztók többségénél a biztosító kiválasztása során érthető módon a biztosítási díj összege dominál, célszerű azonban további körülményeket is megvizsgálni. Érdemes például kutatni leendő biztosítónk honlapján és annak utána keresni, vajon van-e a közelünkben fiókirodája. A tapasztalat ugyanis az, hogy számos biztosítónak egyedül a fővárosban van képviselete és amennyiben ragaszkodunk esetleges problémánk során a személyes ügyintézéshez, nem ritka, hogy ahhoz csak jelentős kényelmetlenség, utazás árán jutunk hozzá.

Választásunk alkalmával érdemes tehát sok fontos tényezőt figyelembe venni, így szerepet játszhat ennek során a biztosító múltja, az ismerőseink tapasztalatai adott biztosítók kapcsán, az általuk meghirdetett díjak és kedvezmények, melyeket érdemes mind-mind külön mérlegelnünk.

  • kapcsolódó anyagok
BIZTOSÍTÁS
FEOSZ