Összefoglaló az OIT november 9-i üléséről

2010.11.10. Jogi Fórum / OIT

Nehéz anyagi helyzetben a bíróságok, javaslat a megyei bíróságok ügyterhének csökkentésére, pályázat a Fővárosi Bíróság elnöki posztjára – ezek voltak a legfontosabb ügyek az Országos Igazságszolgáltatási Tanács tegnapi ülésén.

Várhatóan december elején jelenik meg a Fővárosi Bíróság elnöki posztjára kiírt pályázat, miután Dr. Gatter László egy héttel ezelőtt lemondott posztjáról december 31-i hatállyal. Amennyiben eredményes lesz pályázat, akkor az új elnök valószínűleg jövő tavasszal veheti át a Fővárosi Bíróság irányítását.

A Tanács foglalkozott a bírósági szervezet költségvetési helyzetével is. A jelenlegi számítások szerint több százmillió forint hiány várható év végére. Annak ellenére, hogy a bírósági szervezet már év közben megszorító lépéseket tett: több fejlesztést elhalasztott, jelentősen visszafogta a személyi juttatásokat és takarékossági intézkedéseket vezetett be. Erre azért is szükség volt, mert a 2010-es költségvetési támogatás (64.9 Mrd) alig 300 millió forinttal lett több, mint volt 2004-ben (64.6 Mrd). Miközben a hat évvel ezelőtti 1.200.000 körüli ügyérkezés 1.600.000-re nőtt.

Az OIT kezdeményezi, hogy változzon vagyonjogi ügyekben a pertárgyérték összege. Ennek azért van jelentősége, mert ez alapján dől el, hogy az adott ügy helyi vagy megyei bírósági hatáskörbe kerül. Jelenleg ez a határ 5 millió forint. A Tanács hatástanulmányt készíttetett arról, milyen változást okozna, ha ez az értékhatár 15 millió forintra emelkedne. Ez alapján az állapítható meg, hogy csökkenne a megyei elsőfokú ügyek, valamint az ezekkel kapcslatos ítélőtáblára érkező fellebbezések száma, ami különösen a központi régióban (főváros, Pest megye) lenne fontos. A helyi bíróságokon összességében pedig nem lenne különösebb tehernövekedés.

  • kapcsolódó anyagok
BÍRÓSÁG
OIT