800 millió eurós bírsággal sújtotta az EU a kartellező légitársaságokat

2010.11.10. MTI

Kartelltevékenység miatt összesen 800 millió euró pénzbírsággal sújtott az Európai Bizottság tizenegy légitársaságot, köztük az ágazat vezető európai szereplőit - jelentette be Joaquín Almunia versenyjogi biztos kedd este Brüsszelben.

Heti ülésének keretében született döntésével a bizottság az Air France-KLM, a British Airways PLC, az Air Canada, a Cathay Pacific, a Cargolux, a Japan Airlines, a LAN Chile, a SAS, a Singapore Airlines és a Qantas társaságot sújtotta, amiért a teherszállítási üzletágban árkartellt működtettek, mesterségesen magasan tartva ezzel az árakat a fuvaroztatni szándékozók számára.

A szabálytalan szövetkezés 1999-től 2006-ig tartott, de Almunia szerint tovább is folytatták volna, ha a bizottság egy vizsgálattal be nem avatkozik.

A legnagyobb büntetést, 310,1 millió eurót az Air France-KLM kapta. A British Airways-nek 104 millió euró bírságot kell fizetnie, a többi cég 8,2-79,9 milliót tartozik leróni.

A német Lufthansa mentesült a bírság alól, mert adatokkal szolgált az eljárásban. Több további társaság ellen is vizsgálat folyt, de a bizottság végül úgy döntött, nem szab ki rájuk bírságot.

Hasonló indokokkal az amerikai igazságügyi minisztérium is megbüntetett másfél tucat légitársaságot.

Almunia hangoztatta, hogy az EU ezzel a büntetéssel is igazolni igyekszik: nem tűri el a tisztességtelen versenyt piacain.

  • kapcsolódó anyagok
EURÓPAI UNIÓ JOGA
VERSENYJOG
EURÓPAI UNIÓ