EP: amerikai vízummentességet az egész uniónak

2010.11.11. BruxInfo

Indítványban kéri az Európai Parlament, hogy az uniós tagállamok állampolgárai egységesen vízum nélkül utazhassanak az Egyesült Államokba. A képviselőtestület a jövő szombati EU-Egyesült Államok csúcstalálkozó előtt vitázott az európai-amerikai kapcsolatok fejlesztéséről.

Az Európai Parlament frakciói egyetértettek abban, hogy az EU delegációjának szorgalmaznia kell a jövő szombati EU-USA csúcstalálkozón a vízummentesség kiterjesztését. November 20-án Lisszabonban találkozik egymással a NATO-csúcs margóján Barack Obama amerikai elnök, valamint a José Manuel Barroso bizottsági elnökből, és Herman Van Rompuy európai tanácsi elnökből álló európai uniós delegáció.

Régóta húzódó vita a felek között, hogy az Egyesült Államok gyakran nem az Európai Unióval tárgyal, hanem kétoldalú megállapodásokra törekszik a tagállamokkal. Így terjesztette ki az elmúlt években a vízummentességet is, négy tagországban azonban még mindig megvannak a korlátozások. Lengyelország, Románia, Bulgária, és Ciprus állampolgárainak továbbra is vízumot kell igényelniük ahhoz, hogy Amerikába utazhassanak. Ez a képviselők szerint méltatlan.

Az Európai Parlament támogatja az Európai Unió és az Egyesült Államok közötti adatcsere-egyezményt is, amely az állampolgári jogokért felelős uniós biztos szerint felváltja majd az eddig megkötött megállapodásokat. Viviane Reding a plenáris ülésen hangsúlyozta, az EU meg akar győződni arról, hogy az Egyesült Államokba továbbított adatok nincsenek veszélyben. Ezt a tervek szerint egy független hatóság felügyelné.

A képviselők azt is szorgalmazták, hogy az uniós delegáció a G20-ak szöuli találkozóján, és a jövő szombati EU-USA csúcson is legyen a zászlóvivője a klímaváltozás elleni harcnak. Azaz próbálja rábírni az Egyesült Államokat egy jogilag kötelező érvényű kibocsátáscsökkentési megállapodás aláírására. A képviselők egy része szerint erre nem sok esély van, pláne a november 2-i félidős amerikai kongresszusi választások óta, amelyen a republikánusok előretörtek.

Az Európai Parlament csütörtökön szavaz a jövő szombati csúcstalálkozóval kapcsolatos elvárásokról és első körben az európai-amerikai adatcsere-egyezmény tervezetéről is.

 

  • kapcsolódó anyagok
EURÓPAI PARLAMENT
VÍZUM